Vrouwen die zich opmaken verdienen meer

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: vrouwen die zich opmaken verdienen meer.

Beeld anp

Knappe mensen verdienen vaak beter dan de minder aantrekkelijke medemens, blijkt uit studies. Bij onder andere sollicitaties zijn ze vaak licht in het voordeel, wat het verschil veroorzaakt.

Voor vrouwen lijkt er iets aan te doen. 'Vrouwen die make-up dragen verdienen meer', kopten de sites van Metro en RTL Nieuws vorige week op basis van een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Social Stratification and Mobility. Uiterlijke verzorging zou zelfs belangrijker zijn dan natuurlijke aantrekkelijkheid.

Fysieke aantrekkelijkheid

We pakken het onderzoeksartikel erbij. De Amerikaanse auteurs gebruiken gegevens van interviews met meer dan 15.000 bewoners van de VS. De interviewers noteerden bij elk gesprek zowel het inkomen van de geïnterviewde als diens aantrekkelijkheid en uiterlijke verzorging. En inderdaad: voor een hoog inkomen blijkt een goede verzorging belangrijker dan fysieke aantrekkelijkheid.

Volgens Maroesjka Versantvoort, arbeidsmarkt-onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), is de studie interessant, maar valt er wel wat op af te dingen. 'Is het oordeel over aantrekkelijkheid en uiterlijke verzorging wel zuiver? De interviewers hebben de geïnterviewden immers ook horen praten en hun meningen gehoord.'

Daarnaast hebben de onderzoekers volgens Versantvoort niet gecorrigeerd voor leeftijd en etniciteit, terwijl die van grote invloed kunnen zijn op het oordeel.

Maar de belangrijkste nuance zit in de definitie van uiterlijke verzorging. Waar het op de sites van Metro en RTL Nieuws vooral lijkt te gaan om make-up, hebben de onderzoekers het in hun artikel over 'grooming'. 'Dan heb je het dus ook over kleding, haardracht, etcetera', aldus Versantvoort. Nogal een verschil: dat een nette blouse en een kam door je haar een hoop helpen bij een sollicitatie, is toch weinig verrassend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.