Vrouwen die te ver gaan, dat willen we wel weten

Het heeft de afgelopen tien jaar al minstens tien keer in de krant gestaan, maar daar was het weer. Koffie....

Marcel Hulspas

Wat hebben wetenschappers met koffie? Ze kunnen gewoon niet geloven dat koffie onschadelijk is. Dus blijven ze koffie onderzoeken, ook al komt er steeds weer niks uit.

Er is nog zo'n onderwerp waar wetenschappers geen genoeg van krijgen: de vrouw. En dan vooral de gevaarlijke vrouw. Psycholoog Jan Hendriks en criminologe Anne-Marie Slotboom haalden vorige week het nieuws met de onthulling dat duizenden meisjes zich stiekem schuldig maken aan 'seksueel overschrijdend gedrag', wat oploopt van in de billen knijpen en 'ongewenst tongzoenen' tot verkrachting. Hoe kwamen ze aan dat getal? Hadden ze een grootscheeps bevolkingsonderzoek verricht? Nee. Dat getal was niet meer dan een grove schatting op basis van buitenlands onderzoek. Een mooi voorbeeld van het verschijnsel dat het meest schokkende onderzoek alle andere onderzoeken overbodig maakt. Maar het was wél nieuws. Want vrouwen die te ver gaan, daar willen we alles van weten. Zo maakten onderzoekers uit Liverpool deze week wereldkundig dat als vrouwen ovuleren, en dus vruchtbaar zijn, hun vriendjes gelijk extra jaloers reageren op rivalen. Dat gedrag kwam de onderzoekers bekend voor. Ze wezen er gelijk op dat chimpanseevrouwtjes tijdens hun vruchtbare periode gemakkelijker vreemd gaan en dat de mannetjes in die tijd voortdurend ruzie hebben.

Het zal vele maanden observeren hebben gekost, en vele duizenden ponden, maar over vrouwen kun je nu eenmaal niet genoeg weten. Vooral als ze vruchtbaar zijn. Vruchtbare vrouwen krijgen een hoger salaris, ze worden aardiger gevonden, ze ruiken bijzonder, ze lachen vaker en ze kijken meer naar andere mannen. Het is allemaal wetenschappelijk vastgesteld. En het einde is nog lang niet in zicht. Iedere keer dat wetenschappers na een week hard werken in de kroeg bij elkaar komen, verzinnen ze weer een onderzoekje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden