Vrouwen die niet van wijken weten***

Het blijft een wat ongenaakbaar drama, maar een fraaie visuele vondst redt de zaak.

PAULINE KLEIJER

Drama

Regie: Emma Dante

Met: Alba Rohrwacher, Emma Dante, Elena Cotta

In 11 zalen

Ze kunnen niet meer vooruit. Ze kunnen nog wel achteruit, maar dat willen ze niet - geen van beiden. Aan de ene kant van het smalle straatje in Palermo blokkeert de oude Samira de weg, aan de andere kant Rosa. Met de neuzen staan hun auto's tegen elkaar aan.

Rosa is met haar vriendin Clara op weg naar een bruiloft. Samira heeft haar auto vol zitten met familieleden. Zij wonen in dit straatje, de Via Castellana Bandiera, en hoeven nog maar een paar meter verder te rijden. Waarom zouden zij achteruit gaan? Maar dat denkt Rosa ook. Het is geen eenrichtingsverkeer, ze heeft evenveel recht op doorgang.

Het is een patstelling. Regisseur en scenarioschrijfster Emma Dante, die ook de rol van Rosa speelt, laat er geen twijfel over bestaan dat het conflict niet zomaar wordt opgelost. Zodra hun blikken elkaar kruisen, weten Rosa en Samira dat ze een waardige tegenstander hebben getroffen. Allebei zijn ze zo koppig als wat.

Una via a Palermo, met verschillende prijzen bekroond op het filmfestival van Venetië, vraagt ook de nodige koppigheid van het publiek. Dat moet stug blijven kijken naar een drama waarin na de eerste fraaie, dynamische scènes bar weinig beweging zit. Dante concentreert zich op de onderlinge verhoudingen in het kleine straatje, waar de bewoners weddenschappen afsluiten over wie er het eerst zal toegeven.

De regisseur, in Italië vooral bekend als theatermaker, kent de straat goed: ooit woonde ze er zelf. Misschien zit er ook iets van haarzelf in het personage van Rosa, die in Palermo opgroeide maar inmiddels een haat-liefdeverhouding heeft met die stad.

Jammer genoeg wordt niet duidelijk waarom Rosa zo stug en vasthoudend is. Terwijl Dante wel details verstrekt over het leven van allerlei omstanders, blijft het karakter van haar hoofdpersoon een mysterie. Rosa's vriendin Clara, een illustratrice (gespeeld door de Italiaanse rijzende ster Alba Rohrwacher), komt een stuk beter uit de verf, al is het een raadsel waarom zij zich zo makkelijk neerlegt bij Rosa's nukken.

Zo blijft Una via a Palermo ondanks een aantal sterke scènes een wat ongenaakbaar drama.

Fraai is wel hoe Dante een visuele vondst toepast, die maar heel langzaam duidelijk wordt. Afhankelijk van de oplettendheid van de kijker valt het vroeger of later op: een betoverende ingreep, die al het eerdere gesteggel in een nieuw daglicht plaatst.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden