Vrouwen claimen topfuncties

Ruim tweehonderd topvrouwen pleiten voor een quotum van 40 procent vrouwen aan de top.

Het manifest is een initiatief van headhuntersbureau Woman Capital, dat eerder al een publieke oproep deed om vrouwelijke commissarissen te benoemen bij financiële instellingen die staatssteun hebben ontvangen.

'Geen nadere oplossing'

De topvrouwen zeggen het wachten beu te zijn. ‘We dachten dat het aantal vrouwelijke topbestuurders vanzelf zou toenemen. Dat is niet gebeurd. We zien geen andere oplossing dan de politiek te vragen om quota’, aldus Bercan Günel van Woman Capital. Het quotum, dat in Noorwegen eerder werd ingevoerd, moet uiterlijk in 2014 in werking treden en gelden voor alle beursgenoteerde bedrijven en publieke en semipublieke organisaties.

Volgens ondertekenaar Monika Milz, directeur bij de Rabobank, is na dertig jaar diversiteitsbeleid gebleken dat er ‘echt iets goed mis’ is.‘Te veel vrouwelijk talent blijft onbenut en daar doet de bv Nederland zichzelf tekort mee.’ Ook Trude Maas, onder meer commissaris bij Philips, Schiphol en ABN Amro, zegt er genoeg van te hebben. ‘Als je alles al hebt geprobeerd, moet je op zoek naar een andere oplossing. Dat is een quotum.’

Het gaat niet vanzelf

De topvrouwen zeggen niet ‘gecharmeerd’ te zijn van quota, maar geen andere uitweg te zien. Lizzy Venekamp, directeur van Opportunity in Bedrijf wijst op hun laatste rapport waaruit blijkt dat het aantal vrouwen in de raad van bestuur van de 500 grootste Nederlandse bedrijven in vijf jaar tijd is gestegen van 3 naar 3,4 procent.

De topvrouwen pleiten bewust niet voor een quotum voor bestuursfuncties. ‘Dan moeten mannen worden ontslagen en dan gaat de discussie alleen nog maar daarover’, zegt Günel. ‘Met meer vrouwelijke commissarissen en toezichthouders worden vrouwen vanzelf zichtbaarder en kunnen ze invloed uitoefenen op de directiebenoemingen’, aldus Trude Maas.

Sybilla Dekker en Guusje ter Horst op een confentie om vrouwelijk talent te stimuleren (ANP) Beeld
Sybilla Dekker en Guusje ter Horst op een confentie om vrouwelijk talent te stimuleren (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden