Vrouwen Algerije 'veroordelen' FIS-leiders toto doodstraf

ALGIERS Algerijnse vrouwen hebben woensdag in Algiers een 'rechtszitting' gehouden en de leiders van het verboden Islamitische Heilsfront (FIS) ter dood veroordeeld wegens 'misdaden tegen de menselijkheid'....

AFP, Reuter

De rechtszitting was een imitatie van de (onlangs opgeheven) speciale gerechtshoven die de afgelopen twee jaar in Algerije duizenden moslim-fundamentalistische strijders hebben berecht. De rechters droegen maskers en bleven anoniem. De vroegere regeringswoordvoerster Leila Aslaoui, gekleed in toga, speelde de rol van officier van justitie. De man van Aslaoui, een tandarts, werd vorig jaar in zijn praktijk met messteken gedood.

Als getuigen traden familieleden op van slachtoffers van aanslagen. 'Bestaat er een afgrijselijker misdaad dan die waarbij de schedel van een negenjarig meisje wordt verbrijzeld, omdat zij de dochter is van een gendarme', zei Leila Aslaoui in haar requisitoir over een aanslag in juni vorig jaar.

Het tribunaal vond plaats in de Ibn Khaldoun Hal in het centrum van Algiers. Enkele honderden personen, onder wie Franse, Iraanse en Afrikaanse vrouwen, woonden het evenement bij. Onder hen waren de ex-minister van Binnenlandse Zaken Salim Sadi en ex-premier Redha Malek, die beiden fel tegen een compromis met de fudamentalisten zijn.

De huidige Algerijnse regering leek aanvankelijk op een compromis aan te sturen, maar kwam daar van terug wegens de eisen die de gedetineerde FIS-leiders Abasi Madani en Ali Belhadj stelden.

Madani en Belhadj behoorden tot de vijf terdoodveroordeelden, naast de buitenlandse FIS-leiders Rabah Kébir (Duitsland) en Anwar Haddam (VS). Het vijfde doodvonnis werd uitgesproken tegen 'Abou Khandjar', een fictief persoon die het gewapend verzet voorstelde.

De rechter besloot 'de zaak' tegen ex-president Chadli Bejedid en de Italiaanse katholieke beweging Sant'Egidio door te verwijzen naar de 'bevoegde rechterlijke instanties'. Ex-president Chadli Benjedid wordt kwalijk genomen dat hij het FIS in 1991 toeliet tot de parlementsverkiezingen, die na de eerste ronde werden afgebroken.

Sant'Egidio organiseerde onlangs in Rome vredesbesprekingen tussen de drie grote politiek partijen, waaronder het FIS, die alle voor een compromis zijn en de oppositie voeren tegen de regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.