Vrouwen aan de top en Sanders wint Oregon

Goedemorgen. Eerder dan gepland heeft de Rijksoverheid zijn streefcijfer voor topvrouwen gehaald. Van de bijna vijfhonderd topfunctionarissen was vorig jaar 31 procent vrouw. Verder in de Volkskrant Ochtend: Bernie Sanders wint de voorverkiezing in Oregon en wie wordt de nieuwe premier van Turkije (en nog trouwere dienaar van president Erdogan)?

Redactie
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Beeld ap
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan.Beeld ap

Terwijl u sliep

Rijk haalt streefcijfer vrouwen in top
Van de bijna vijfhonderd topfunctionarissen van de Rijksoverheid was vorig jaar 31 procent een vrouw. Daarmee haalt het Rijk twee jaar eerder dan gepland het 'wettelijke streefcijfer' van 30 procent. Minister Stef Blok, verantwoordelijk voor alle rijksambtenaren, maakt 'dit succes' vandaag bekend op Verantwoordingsdag, de dag waarop alle ministeries vertellen hoe ze het voorbije jaar hebben gepresteerd.

Creditcard is uit de gratie in Nederland
De creditcard is uit de gratie. Althans, in Nederland. De afgelopen jaren werd telkens rond 3,3 procent van de betalingen aan de kassa gedaan met een creditcard. Vorig jaar was het daarmee afgelopen: nog maar 2,4 procent. In bedragen: een daling van 4,5 miljard euro naar 3,3 miljard.

Zorgvraag verschilt sterk per provincie
Inwoners van de drie noordelijke provincies en Zuid-Limburg maken relatief meer gebruik van ondersteuning door de gemeenten, zoals huishoudelijke hulp, jeugdzorg en hulp bij reïntegratie naar werk, ook als rekening wordt gehouden met bevolkingsgegevens (het aantal ouderen, mensen met een laag opleidingsniveau) in een gemeente.

Bernie Sanders wint voorverkiezing Oregon
Bernie Sanders heeft de Democratische voorverkiezing in Oregon gewonnen. Dit meldt persbureau The Associated Press. Zijn opponent Hillary Clinton heeft de overwinning in Kentucky geclaimd, nadat de twee kandidaten nek-aan-nek lagen in de verkiezingsuitslag.

Aanhangers van Sanders. Beeld afp
Aanhangers van Sanders.Beeld afp

Vandaag in het nieuws

Vandaag voert de Tweede Kamer een debat over de Nederlandse columnist Ebru Umar, die vorig maand werd opgepakt in Turkije voor het 'beledigen' van president Erdogan. Een deel van de Kamer eist dat het kabinet een duidelijk signaal afgeeft aan de Turken. Verder overlegt de UEFA over een nieuwe voorzitter en nemen Liverpool en Sevilla het vanavond tegen elkaar op in de finale van de Europa League.

Aanraders van de redactie

Erdogan zoekt nog trouwere dienaar
Met scheidend premier Davutoglu had president Erdogan steeds vaker meningsverschillen. Zijn opvolger moet hem helpen nog meer macht te krijgen. (+)

Hoe de KNVB en Always meisjes maandverband opdringen
Op haar elfde verjaardag opent de dochter van Anne de Rooij de post. Hieperdepiep, schrijft Margriet Oostveen in haar verslaggeverscolumn in Haarlem. Er is een vrolijke envelop bij, versierd met smileys en de tekst 'Kleine meisjes worden groot...'. Dochter trekt er twee stuks maandverband uit. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

VK Opinie: Wat gaat er mis tussen Trump en de vrouwen?
Als veel machtige mannen is Donald Trump geneigd de seksuele interesse van anderen te overschatten, schrijft hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk. (+)

In café de Plak moesten homo's openlijk zichzelf kunnen zijn
Flikkerfeesten, krakersrellen en pedofielenavonden: in het Nijmeegse café de Plak werd tegen heilige huisjes aan geschopt. Precies vier decennia later gebeurt dat nog steeds, zij het in een andere vorm. (+)

Café De Plak. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Café De Plak.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Belegger helpt Basic-Fit snel groter te worden
Fitnessbedrijf Basic-Fit wil de grootste van Europa worden en liefst een beetje snel. Dat kost geld. Een beursnotering komt dan goed van pas. (+)

Voortschrijdend inzicht? De VVD is tegen
Gisteren zette de Tweede Kamer eindelijk de eerste stappen om een groot onrecht te herstellen, schrijft columnist Sheila Sitalsing: de wet die fraude in de sociale zekerheid moet tegengaan wordt versoepeld. De minister van sociale zekerheid, Lodewijk Asscher, stelde het voor en in het parlement is iedereen voor. Nou ja, bijna iedereen. De VVD is tegen. (+)

Elke ochtend op mobiel

Dit overzicht elke ochtend op mobiel ontvangen? Dat kan! Klik hier om u aan te melden.

null Beeld Bas van der Schot
Beeld Bas van der Schot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden