Vrouwen aan de macht in academisch mannenbastion

Drie sleutelposities werden al vergeven aan vrouwen en nu zal ook de vierde bij de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) worden bekleed door een vrouw. De Tilburgse juriste Rianne Letschert wordt binnenkort de nieuwe voorzitter van de Jonge Akademie. Dat is vrijdag bekendgemaakt.

Rianne Letschert, voorzitter Jonge Akademie. Beeld KNAW
Rianne Letschert, voorzitter Jonge Akademie.Beeld KNAW

De KNAW is met 550 leden de hoeder van de Nederlandse wetenschappen, die vanuit het Trippenhuis in Amsterdam het ministerie van Onderwijs adviseert en een reeks eigen onderzoeksinstituten in het land bestiert.

Letschert (1976), een specialist in de positie van slachtoffers van genocide, neemt op 1 april de voorzittershamer over van VU-hersenwetenschapper Jeroen Geurts. Ze is sinds 2013 lid van het selecte genootschap van vijftig veelbelovende jonge wetenschappers van de KNAW, dat nadrukkelijk ook bedoeld is als luis in de pels van de Akademie, het genootschap van topwetenschappers.

Met haar benoeming komt de hele KNAW-top in vrouwelijke handen. Vorige week werd mediawetenschapper prof. José van Dijck benoemd tot opvolger van president Hans Clevers, die terugkeert naar zijn stamcelonderzoek in Utrecht. Van Dijck is de eerste vrouwelijke KNAW-president in twee eeuwen. Vorige maand werd oud-UvA-secretaris Mieke Zaanen de nieuwe directeur van de Akademie. Sinds vorig jaar wordt de nieuwe Akademie voor de Kunsten al voorgezeten door foto- en videokunstenaar Barbara Visser.

undefined

Van Dijck zei vorige week bij haar benoeming veel werk te willen maken van de positie van vrouwen in de academische wereld. Half mei treedt ze aan. Ongeveer een kwart van de academici in Nederland is vrouw, en 15 procent van de hoogleraren. Bij de KNAW is ongeveer een op de vijf leden vrouw, in de Jonge Akademie de helft. De Jonge Akademie had al eerder vrouwelijke voorzitters.

Letschert zegt geen bijzondere betekenis te hechten aan haar benoeming. 'Hooguit is het idioot dat zoiets nog steeds nieuws is.'

Jose van Dijck, president KNAW. Beeld KNAW
Jose van Dijck, president KNAW.Beeld KNAW
Barbara Visser, voorzitter Akademie van Kunsten. Beeld KNAW
Barbara Visser, voorzitter Akademie van Kunsten.Beeld KNAW
Mieke Zaanen, directeur KNAW. Beeld KNAW
Mieke Zaanen, directeur KNAW.Beeld KNAW
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden