Vrouwen aan boord

Het is nog te vroeg om te kunnen vaststellen in hoeverre het veronderstelde wangedrag aan boord van het fregat Tjerk Hiddes exemplarisch is voor de situatie aan boord van andere schepen van de Koninklijke Marine....

Uit wat tot nu toe over de gebeurtenissen op het fregat naar buiten is gekomen, rijst een beeld op van een cultuur waarin drank- en drugsgebruik hand-in-hand gingen met pogingen tot aanranding en verkrachting van vrouwelijke bemanningsleden. Dat de vrouwelijke matroos die uiteindelijk aan de bel trok, is ontslagen, na eerst onder druk haar aangifte te hebben ingetrokken, duidt erop dat een en ander gebeurde met medeweten van hoger geplaatsten. Dat zou betekenen dat het niet alleen aan de moraal, maar ook aan de organisatie aan boord schortte. Mochten haar aantijgingen worden gestaafd door de feiten, dan dient dit niet alleen gevolgen te hebben voor de direct schuldigen, maar ook voor de commandanten.

De affaire dwingt ook tot beantwoording van een nog veel pijnlijker vraag: Is het haalbaar vrouwen in iedere functie bij de marine te laten werken? Vrouwen blijken sinds hun entree aan boord van marineschepen niet minder geschikt dan mannen. Gelet op de moeite die het de hele krijgsmacht kost voldoende gekwalificeerd personeel te werven, is het gewenst dat Defensie ook voor vrouwen een aantrekkelijke werkgever blijft.

Waar in het geval van de marine weinig aan kan worden gedaan, is de omstandigheid dat bemanningsleden gedwongen zijn soms maanden met elkaar in een kleine ruimte door te brengen. Een mix van mannen en vrouwen leidt dan bijna onvermijdelijk tot (seksuele) spanningen. Meer vrouwen in hogere rangen kan helpen de machocultuur te doorbreken, maar met slechts 9 procent vrouwelijke militairen is vooralsnog sprake van een zeer ongelijke machtsbalans.

Het vergoelijkt het veronders1telde wangedrag op de Tjerk Hiddes in geen enkel opzicht. Desondanks mag het streven naar emancipatie niet de ogen doen sluiten voor de werkelijkheid aan boord van oorlogsschepen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden