Vrouwelijke Syriëganger met kind aangehouden op Schiphol

Een 28-jarige vrouwelijke Syriëganger is zaterdag op Schiphol aangehouden nadat ze Turkije was uitgezet. Haar meegereisde kind van vier is overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming, meldt het Openbaar Ministerie.

Een vrouw in het kamp al-Hol, waar de meeste gevangenen uit westerse landen verblijven. Beeld AFP
Een vrouw in het kamp al-Hol, waar de meeste gevangenen uit westerse landen verblijven.Beeld AFP

Eerder zaterdag meldden de Turkse autoriteiten dat twee Nederlandse terroristen het land waren uitgezet. Turkije had het Nederlandse OM bijtijds op de hoogte gesteld van de uitzetting, zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket. ‘Zo konden leden van de Nederlandse Marechaussee de vrouw en het kind al op de vlucht van Turkije naar Nederland begeleiden.’

Het Openbaar Ministerie verdenkt de vrouw van deelneming aan een terroristische organisatie. De vrouw uit Gouda was in december 2013 naar Syrië vertrokken. Ze had zich 30 oktober gemeld bij het Nederlandse consulaat in Ankara, met een andere vrouw die twee kleine kinderen bij zich had. De twee vertelden dat ze waren ontsnapt uit het kamp al-Hol, waar de meeste gevangenen uit westerse landen verblijven.

Gouda telt elf volwassen Syriëgangers, onder wie zes vrouwen. Dit is de eerste van hen die is teruggekeerd. Wat haar rol precies is geweest binnen Islamitische Staat (IS), is niet bekend. Het Openbaar Ministerie gaat nu aan de slag met de onderbouwing van de verdenkingen, in aanloop naar de eerste openbare regiezitting over drie maanden.

Vorige maand is Turkije begonnen met de repatriëring van gevangengenomen IS’ers naar hun land van herkomst. Volgens president Recep Tayyip Erdogan zitten er 1201 strijders van IS in Turkse gevangenissen. De afgelopen weken zijn onder meer Franse en Duitse IS’ers het land uitgezet.

Medio november keerden een vrouw van 24 uit Tilburg en een vrouw van 25 uit Apeldoorn, met twee kinderen van 3 en 4 jaar, terug naar Nederland. De 24-jarige vrouw had zich eind oktober gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. Op 30 oktober is haar Nederlandse nationaliteit ingetrokken. De andere vrouw is in januari 2018 aangehouden in Turkije. Die vrouwen werden ook meteen na aankomst op Schiphol vastgezet.

Turkije kondigde in november aan gevangengenomen IS-strijders naar hun land van herkomst terug te sturen, ook als Europese landen hun paspoort hebben ingetrokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden