Vrouwelijke minister België boos: alweer geen hand

Belgisch minister van volksgezondheid en sociale zaken, Laurette Onkelinx, is gegriefd door de weigering van een Israëlische politicus om haar de hand te schudden. Het voorval gebeurde in Genève, waar Onkelinx de ultraorthodoxe onderminister van volksgezondheid Yaakov Litzman ontmoette.

Laurette Onkelinx. Beeld AFP
Laurette Onkelinx.Beeld AFP

Onkelinx maakte melding van de weigering op haar Facebook-pagina. Het was niet de eerste keer voor de minister dat haar de hand werd geweigerd. 'Voor de tweede keer in mijn leven heeft een minister geweigerd me de hand te schudden omdat ik een vrouw ben', schrijft de bewindsvrouw voor de Franstalige Parti Socialiste. De eerste keer ging het om een Iraanse minister. 'Deze fundamentalistische houding, gekoppeld aan een bepaalde opvatting over religie en vrouwen stoort mij hard', schreef Onkelinx nog op haar Facebook-profiel.

'Ik heb schone handen!, reageerde de bewindsvrouw verontwaardigd in de media.

Vorige maand weigerde de Marokkaanse premier Abdelilah Benkirane een hand te geven aan minister Annemie Turtelboom van Justitie. Hij zou haar volgens Belgische media geen blik waardig hebben gegund omdat ze een vrouw is. Turtelboom reageerde geïrriteerd op het voorval.

Spelletjes
Hoofdredacteur van het Belgische tijdschrift Joods Actueel, Michael Freilich, beschuldigt Onkelinx in De Standaard van 'spelletjes'. Volgens Freilich heeft de bewindsvrouw en vicepremier er in het verleden geen moeite mee gehad als mensen haar op religieuze gronden weigerden de hand te schudden.

Freilich baseert zich daarbij op uitspraken van Pinchas Kornfeld, de secretaris-generaal van de ultraorthodoxe gemeente van Antwerpen. 'Ik heb Onkelinx reeds tientallen keren ontmoet het voorbije decennium en ze weet zeer goed dat ik haar nooit een hand zou geven', zo zei Kornfeld tegen het tijdschrift.

Aanraken
Volgens Freilich zal in het ultraorthodoxe Jodendom geen enkele man het in zijn hoofd halen een andere vrouw aan te raken en omgekeerd zal geen enkele vrouw een man de hand te reiken. Volgens de hoofdredacteur van Joods Actueel heeft die strikte scheiding van de geslachten niets te maken met een laatdunkende of neerbuigende houding.

'Normaal gezien zijn de diensten protocol hiervan op de hoogte en worden de excellenties ingelicht om geen gênante momenten als deze te creëren', beweert Freilich in De standaard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden