Vrouwelijke docenten zijn niet slecht voor prestaties jongens

Het grote aantal vrouwen voor de klas heeft geen aantoonbaar nadelig effect op de prestaties en het gedrag van jongens....

De onderzoekers waarschuwen voor onnodige paniek over de feminisering van het onderwijs, zoals in Engeland, Australië en de VS. Daar worden teruglopende schoolprestaties van jongens gezien als een gevolg van de feminisering van het onderwijs. Volgens het ITS is daar geen serieus wetenschappelijk bewijs voor geleverd.

Ook in Nederland bestaat zorg over de dominantie van de vrouw in het basisonderwijs. Van de leerkrachten is 80 procent vrouw. Zij zouden de jongens te veel in een vrouwelijk rolmodel dwingen waardoor ze onder hun niveau presteren en op latere leeftijd gedragsproblemen krijgen.

Volgens het ITS is daar geen enkele aanwijzing voor. Ze houden daarbij een kleine slag om de arm, want zittenblijvers zijn in het onderzoek buiten schot gebleven. Evenals kinderen die naar het speciaal onderwijs verwezen werden.

Wel blijkt dat jongens in groep 8 op gedrag, welbevinden en werkhouding lager scoren dan meisjes. Maar dat staat los van het geslacht van de leerkrachten die de kinderen hebben en hebben gehad.

In Nederland gaan de leerprestaties van jongens pas in het voortgezet onderwijs (v.o.) achterlopen bij die van meisjes. Dat kan niet aan de feminisering liggen, benadrukken de onderzoekers. Want in het v.o. is de vrouwelijke docent in de minderheid .

Minister Van der Hoeven van Onderwijs heeft het rapport doorgestuurd naar de Tweede Kamer. Uit oogpunt van een 'evenwichtige personeelsopbouw' gaat de minister toch proberen meer mannen te werven. Het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW) overweegt ook een campagne te beginnen om meer mannen te werven als crècheleider.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden