Vrouwelijk Wageningen

In 1921 had landbouw- en mannenbolwerk Wageningen - dat jaar hadden zich maar twee studentes ingeschreven - bijna een primeur: de eerste vrouwelijke hoogleraar van Nederland....

Rik Nijland

Maar het bleef bij 'bijna'. In ruil voor financiering van de nog prille hogeschool had het ministerie een stem in het kapittel bij belangrijke benoemingen. De rector magnificus betoogde dan wel dat Van Dorp 'een eerste klasse wetenschapsvrouw' was, Den Haag was mordicus tegen. De directeur-generaal had slechte ervaringen met 'de vrouw als ambtenaar' en de commissaris van de koningin in Gelderland, die eveneens een vinger in de pap hield, vroeg zich af of een 'vrouw op hogere leeftijd' nog wel een ambt zou kunnen vervullen. Van Dorp was toen 49.

Het zou nog tot 1952 duren voordat Mien Willinge Prins-Visser de eerste Wageningse vrouwelijke hoogleraar werd, in de huishoudwetenschappen. Een richting die samen met de later ingestelde studie Voeding van groot belang was voor de aanwas van vrouwelijke studenten. Inmiddels is dat aandeel in Wageningen overigens opgelopen tot boven de 50 procent.

In het fraai opgezette Vrouwen, Wageningen en de Wereld worden de schaarse vrouwen in de landbouwwetenschap uit de beginjaren op de voet gevolgd. Wat anekdotisch weliswaar, maar de jaren tot 1970 zijn boeiender dan de wat dorre tijd van vrouwenstudies en emancipatienota's erna.

Zo weinig vrouwen als de statistieken aangaven, vertoefden er de eerste decennia waarschijnlijk niet in Wageningen. Veel van hen volgden, buiten de officiële registratie om, als toehoorder het onderwijs. Bovendien bleven vrouwen na hun (afgebroken) studie nogal eens hangen in het laboratorium om daar, uiteraard onbezoldigd, mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek, vaak in de schaduw van, maar ook als aanjagers van hun echtgenoten. Degenen die wel een betaalde baan kregen, kwamen tot de Tweede Wereldoorlog zelden verder dan de rang van assistent, maar bestierden soms wel het reilen en zeilen van hun vakgroep.

Het leven van de vrouwelijke studenten wordt opgehangen aan de geschiedenis van studentenvereniging WVSV. Tot begin jaren zestig meldde elke studente zich hier aan. Het boek had er wel bij gevaren als er wat meer aandacht was besteed aan de tijd daarna. Een foto van een breiende voorzitter van de studentenvakbond kan toch niet maatgevend zijn voor de rol van de vrouw in de heftige periode die zou volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden