Vrouwe Justitia kan weleens een zetje in de rug gebruiken

Vrouwe Justitia kan weleens een zetje in de rug gebruiken, bewezen zowel Brandpunt als Onschuldig?! dinsdagavond.

null Beeld
Beeld

Dinsdagavond zond Brandpunt een korte documentaire uit van Jessica Villerius over Clinton Lee Young, een man van 34 die al sinds zijn 19de opgesloten in een dodencel zijn executie zit af te wachten. Villerius zocht hem op, voor zover zij wist voor het laatst. Youngs executie stond namelijk gepland voor morgen. 'Vandaag moest ik papieren invullen', zei Young in het begin van de uitzending tegen Villerius. De twee zaten tegenover elkaar, gescheiden door een glazen wand, te praten door telefoons. 'Wie er zal getuigen bij mijn executie enzo.' Terwijl hij dat zei veegde Young wat denkbeeldig stof opzij. 'Dat was heel onwerkelijk, I guess.'

Villerius is ervan overtuigd dat Young ten onrechte ter dood veroordeeld is voor twee moorden. De documentairemaker dook in de zaak, sprak met familie, experts en zocht zelfs een medeverdachte van Young op. Het interview dat ze met hem had bracht zulke belangrijke nieuwe feiten naar boven, dat het gebruikt wordt in de heropende rechtszaak van Clinton. Villerius zelf heeft ook onder ede een verklaring afgelegd.

Je zou kunnen zeggen dat een journalist dit niet moet doen, dat zij zich niet heeft te bemoeien met de rechterlijke macht en zich bij haar leest van het vastleggen en verslaggeven moet houden. Maar Vrouwe Justitia heeft nou eenmaal af en toe een duwtje in de rug nodig. Vorige week werd bekend dat mede dankzij Villerius de executie van Young voor onbepaalde tijd is opgeschort. Een enorme prestatie.

Iets soortgelijks probeert Peter van der Vorst met de serie Onschuldig?!, dinsdagavond voor het eerst op RTL4. Van der Vorst loopt daarin mee met advocaten Geert Jan en Carry Knoops die zich met hun Knoops Innocence Project inzetten voor mensen die in hun ogen onterecht zijn veroordeeld. In de eerste aflevering de schrijnende zaak van de 72-jarige Dick van Leeuwerden, de butler die in 1985 werd veroordeeld voor de moord op zijn baas Dorothea van Wijlick. De inmiddels dementerende Van Leeuwerden heeft zijn straf uitgezeten, maar vindt dat hij ten onrechte veroordeeld is - en vele medische experts zijn het met hem eens.

Zowel Brandpunt als Onschuldig?! maakten dinsdagavond maar weer eens duidelijk dat het rechtssysteem bij tijd en wijle alles behalve rechtvaardig is - al deed de een dat met wat meer spannende muziek, ronkende reconstructies, reclameonderbrekingen en emotioneel effectbejag dan de ander.

'Dick verdient het ook om vrijgesproken te worden', zei Carry Knoops ernstig knikkend en met samengeknepen ogen in de camera. 'Hij is geen moordenaar.' Maar waar Villerius succes boekte, beten Van der Vorst cum suis in Onschuldig?! hun tanden stuk op een onwrikbare en starre Hoge Raad die weigerde de veroordeling te herzien. 'Overal gaan dingen fout', zei Villerius in Brandpunt, 'maar als hier iets fout gaat dan kost het een leven.' In zekere zin geldt dat ook voor Dick van Leeuwerden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden