'Vrouw zonder man geen loslopend wild'

De aanrandingen in Keulen wekken bij lezers weerzin en ongeloof. De scherpste brieven over wat er plaatsvond, en hoe nu verder.

null Beeld anp
Beeld anp

Van Bert Wagendorp moeten vrouwen het in elk geval niet hebben bij de verdediging van hun recht om als vrije mensen veilig over straat te kunnen gaan.

De gebeurtenissen in Frankfurt, Hamburg, Keulen en Stuttgart vormen een naargeestige waarschuwing tegen de volksverhuizing van de laatste decennia vanuit landen waaraan het feministisch beschavingsoffensief van de jaren zeventig en tachtig voorbij is gegaan.

In die jaren eisten Amerikaanse en Europese feministen met Take Back the Night-optochten het recht op om zonder mannelijke escorte te gaan en staan waar zij willen, zelfs in korte rok. Tot westerse samenlevingen drong het besef door dat een vrouw zonder man geen loslopend wild is dat vrijelijk betast mag worden. Helaas lijkt het erop dat we voor onze dochters en kleindochters die tochten opnieuw moeten organiseren.

Jolande Withuis, Zutphen

Vrouwen demonstreren in Keulen. Beeld epa
Vrouwen demonstreren in Keulen.Beeld epa

Haatzaaien

Wat mij verbaast in de discussie over de aanrandingen in Keulen is dat iedereen klakkeloos aanneemt dat de daders vluchtelingen zijn. Tot dusver heeft de politie een aantal mannen opgepakt die afkomstig zijn uit Noord-Afrika. Mensen uit Noord-Afrika krijgen in Europa geen vluchtelingenstatus. Deze mannen zijn dan ook geen asielzoekers. Verder roepen de gebeurtenissen vooral vragen bij mij op.

Waarom spreekt de Keulse politie in eerste instantie van een rustige avond? Was er wel sprake van groepsaanranding? Is het misschien mogelijk dat vrouwen elkaar aangespoord hebben om massaal aangifte te doen van aanranding? Dit om de hetze tegen asielzoekers aan te wakkeren? Zonder dat er meer duidelijk is over wat er die avond precies gebeurd is, mag je asielzoekers hier niet de schuld van geven. Doe je dit wel en laat je alleen mensen aan het woord in de media die zeggen dat de daders vluchtelingen zijn, dan werk je mee aan haat zaaien.

Marjan Kuiper-Zalme, Leusden

Leer ze een lesje

Vrouwen van Keulen: wapent u met pepperspray, alarmfluitjes etc. en ga op zelfverdediging, maar laat je niet kisten! Leer ze een lesje. Die tijd is echt voorbij dat mannen menen over vrouwen te kunnen beschikken.

Wat denken ze wel!

Yvonne Brouwers, Culemborg

Terechte zorg

Sinds bekend werd wat zich tijdens oudejaarsnacht in het centrum van Keulen en mogelijk ook in andere Duitse steden heeft afgespeeld, is er een nogal hysterische discussie losgebarsten. Centrale vraag lijkt: waren deze daders 'met Noord-Afrikaans en/of Arabisch uiterlijk' vluchtelingen? In dat geval is de zorg van de Duitse burger terecht.

Het is mijns inziens echter veel ernstiger wanneer de daders geen vluchtelingen of nieuwe immigranten blijken te zijn, maar mensen van Noord-Afrikaanse en/of Arabische komaf die al veel langer in Duitsland verblijven of zelfs tot de tweede of derde generatie immigranten behoren. In dat geval wordt namelijk het mislukken van hun integratie in de westerse samenleving nog eens pijnlijk onderstreept. Toch is ook dan de zorg van de Duitse burger over de nieuwe instroom van vluchtelingen en/of immigranten volkomen terecht, want als de politiek en samenleving dezelfde fouten maken als met eerdere immigratiestromen, mag men vrezen voor de toekomst, inclusief de groeiende omvang van dit probleem.

Sjaak van Hal, Lisse

Bizar vrouwbeeld

Naar aanleiding van de afkeurende reacties die er gegeven worden over de opmerkingen van de burgemeester van Keulen, wil ik opmerken dat ik het praktisch advies aan vrouwen van de politie, vele malen ernstiger vind.

Waar de burgemeester het nog heeft over een meer alerte, assertieve houding van vrouwen (afstand houden van vermeende enge mannen) heeft de politie het erover dat vrouwen 'begeleiding of bescherming' zouden moeten hebben of zoeken van mannen. Hij beschrijft een groep die zichzelf niet zou kunnen redden. Hierdoor wordt de emancipatie van ons vrouwen teruggedraaid. Dit riekt wel zeer sterk naar een knieval voor gewoonten uit een cultuur die wij nu juist niet willen.

Trix van Lieshout, Utrecht

Verbazing

Ook ik ben verbijsterd over de weerzinwekkende gebeurtenissen in Keulen. Evenzeer verbaas ik me echter over de commentaren die spreken over 'nieuw', 'ongekend' en 'nooit vertoond'. Als (lesbische) vrouw die woont en reist zonder man ben ik niet meer verbaasd over dit gedrag van mannen uit culturen waarin vrouwen als niet meer dan 'vee' worden gezien.

Het verbaast me dat vooral witte, heteroseksuele mannen zich haasten om verklaringen te zoeken in 'achterstanden', 'politie niet voorbereid' en zelfs 'georganiseerde criminaliteit'. Nee, heren: wij vrouwen (en ook homoseksuele mannen) weten, helaas vaak uit eigen ervaring, dat dit gedrag een uiting is van geïnstitutionaliseerde vrouwenhaat in de culturen waaruit deze mannen afkomstig zijn. De standaard inburgeringscursussen zijn volstrekt onvoldoende om deze mannen toe te rusten voor onze open samenleving waarin vrouwen en homo's gelijke rechten hebben en vrij zijn om te gaan en staan waar zij willen.

Tijd voor zowel een zachte als harde aanpak: dat we deze mannen niet alleen wat feitenkennis en de taal leren, maar ook wat gelijke rechten betekenen voor je eigen gedrag in de omgang met vrouwen en homoseksuelen, zowel in het publieke domein als thuis. En dat daarnaast het platwalsen van deze rechten serieuze juridische consequenties moet hebben, tot uitzetting aan toe.

Marianne Driessen, Nijmegen

Hou op met dat gejank

Na de kop 'Keulse politie stond machteloos'(Ten eerste, 8 januari), heb ik besloten de pepperspray maar weer in de handtas te stoppen. Ook ga ik mijn feministische zelfverdedigingstraining maar weer eens oppoetsen. 'Ik kon er echt niets aan doen'. En dan moet ik als vrouw zeker weer begripvol zijn? En troosten? En zeggen dat het allemaal wel goed komt?

Omdat ik sterk genoeg ben om zwijgend door te gaan? No way. Ik ben tegen geweld maar schakel mijn aanvaller wel uit als het moet. Met veel lawaai. Want laat me even heel duidelijk zijn. Ik trap er dus niet in.
Met je gejank als Europese politieagent: we stonden machteloos. Doe gewoon je werk en zorg dat er ME komt, desnoods het leger en neem de leiding.

Daar heb je toch voor geleerd en daar word je voor betaald. Lek niet jankend naar de krant in poging een ander de schuld te geven van jouw onvermogen. Met je gejank: 'De hoofdcommissaris staat te jokken want het waren wel Arabische mannen en vluchtelingen.' Hou op met anderen de schuld te geven van jouw onvermogen om vrouwen op straat te beschermen. Of wil je enkel in je uniformpje zwaaiend met een wapenstokje laten zien hoe mooi en stoer je bent?

Waarom was er binnen een half uur tot een uur geen versterking daar op dat station? We stonden toch allemaal in Europa in hoogste staat van paraatheid tegen geweld? Waarom stelt geen journalist die vraag? Omdat het geen mannen met geweren waren maar mannen met vuurwerk en erecties?

Mij kan het niets schelen waar die klootzakken vandaan komen. Ik wil als vrouw en als moeder nu eindelijk wel eens zien, voelen en in de krant lezen wat de machthebbers en gezagsdragers in Europa echt doen om burgers hier en in de rest van de wereld, dus ook vrouwen en kinderen, te beschermen tegen oorlog, geweld en honger.

Siska de Rijke, Bussum

Aangiftes

Ik schrik me rot van de brief van Marjan Kuiper-Zalme, die suggereert dat vrouwen (valse) aangiftes hebben gedaan om de hetze tegen asielzoekers aan te wakkeren. Blijkbaar kan zij de pijnlijke waarheid niet aan, durft ze er niet eens over na te denken dat vluchtelingen vrouwonvriendelijk zouden kunnen zijn? En verzint ze voor zichzelf een zéér vergezochte alternatieve verklaring omdat ze niet met deze realiteit kan dealen. En wat lost dit op?

Marjan zou als vrouw solidair moeten zijn tegen met andere vrouwen, in plaats van hen weg te zetten als leugenaars. Hiermee doet ze precies waarvan ze de media zelf beschuldigt: met aannames komen zonder enig bewijs.

A. Roemer, Amsterdam

Achterlijk?

Zijn de aanranders in Keulen, Stuttgart en München echt zo dom dat ze - ook zonder inburgeringscursus - niet weten dat wat ze deden slecht was? En is de politie echt zo ict-achterlijk dat ze met al hun hacktoestemming niet de gemaakte afspraken kan traceren, plus wie die berichten hebben ontvangen en er (met instemming) op gereageerd?

Op zijn minst van de aangehouden mannen de telefoon helemaal doorlichten en al hun sociale media-uitingen van de eerste tot de laatste etter vertalen, hoe moeilijk is dat?

A. Jacobsen, Dordrecht

Schreeuwers

Wat lijken de 'schreeuwers' en de 'politiek correcten' toch op elkaar. De eerste groep probeert vluchtelingen/migranten zwart te maken en de tweede groep probeert alle negatieve gedragingen van vluchtelingen/migranten te ontkennen of te vergoelijken.

Mieke Haer, Amstelveen

Was Frauen wünschen

Het zal nog niet meevallen om asielzoekers voor te lichten over omgangsregels tussen mannen en vrouwen in onze cultuur, zoals Annemarie Bloemers voorstelt: 'Laat de mannen via sociale media en pamfletten weten hoe het er bij ons aan toe gaat.'

Ik moet onmiddellijk denken aan de observaties van cabaretier en schrijfster Paulien Cornelisse van verkeersborden: een paar billen met een kruis erdoor? Zal de meerderheid van redelijk denkende asielzoekers zich niet beledigd voelen door zo'n benadering?

Voor kortzichtige types kan zo'n boodschap gezien hun handicap een vrijbrief vormen om juist alles wat zich binnen het gezichtsveld bevindt, extra te verkennen. Kortom, ik vrees dat het nog een lastige klus wordt om die regels en gewoontes op te schrijven, laat staan illustraties te bedenken. Iets voor een prijsvraag?

Agnes Engbersen, Glimmen

Barbaars

Met grote instemming Arnon Grunbergs bijdrage gelezen over de gebeurtenissen in Keulen. De zin 'het is overigens barbaars als niet alleen de dader wordt veroordeeld, maar ook zijn familie' zou elke dag met vette letters op de voorpagina van de Volkskrant moeten worden opgenomen om de asielzoekersdiscussie binnen hanteerbare en redelijke grenzen te (blijven) houden.

Albert de Rouw, Huizen

Nuance

Is er een plek voor de mensen die genuanceerd denken over het vluchtelingenvraagstuk ? Mensen die niet direct ingedeeld worden bij de roeptoeters of de gutmenschen, maar een onafhankelijke genuanceerde visie erop na willen houden op basis van de kennis die zij vergaard hebben via de media en door erover na te denken?

In deze krant word ik, in het bezit van zo'n visie, door Bert Wagendorp maandag weggezet als een schreeuwer, dinsdag door Margriet Oostveen eveneens als een schreeuwer, maandag 4 januari door Toine Heijmans, na een luxueuze week op Terschelling 'tegen een Toscaanse prijs', als onderdeel van een verwende maatschappij die te beroerd is om 200duizend vluchtelingen op te vangen.

Wat deze correcte journalisten van deze correcte krant doen, is mij en ik denk vele anderen, die niet geheel voor, maar ook niet geheel tegen vluchtelingen zijn, maar wel pleiten voor een doordachte, beperkende opvang zonder de democratische regels te overtreden door de burgers te overrulen, direct neer te zetten in het Andere Kamp, dat geleid wordt door die...! Er kan blijkbaar maar een correct kamp zijn dat alle gelijk van de wereld heeft. Een teleurgestelde abonnee.

Jan Dieho, Hilversum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden