Vrouw zit echt anders in elkaar

Vrouwen verschillen van mannen en dan niet alleen op het gebied van geslachtsorganen. Ook hart, spijsvertering, hersenen en immuunsysteem functioneren anders. Ziekten openbaren zich anders bij vrouwen, het beloop verschilt, de risicofactoren wijken af en de frequentie van aandoeningen loopt uiteen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELLEN DE VISSER

AMSTERDAM - Vrouwen hebben twee keer zo vaak last van botontkalking, urineweginfecties, bloedarmoede en migraine. Terwijl oogletsel, liesbreuk, aandoeningen aan de luchtwegen en hart- en vaatziekten typische mannenziekten zijn.

Veel artsen zijn zich niet bewust van die verschillen, aldus Bart Fauser, hoogleraar gynaecologie aan het UMC Utrecht. Dat is zorgwekkend, zegt hij, want vrouwen zijn daardoor 'aantoonbaar slechter af'. Het Handboek vrouwspecifieke geneeskunde, dat vorige week verscheen, moet aandacht vragen voor sekseverschillen in de gezondheid. Dat dient niet alleen een groot maatschappelijk belang, zegt Fauser, een van de initiatiefnemers, maar is ook uit het oogpunt van de kosten cruciaal. Vrouwen hebben vaker lichamelijke klachten, ze leven weliswaar langer, maar niet in goede gezondheid, ze overlijden vaker aan hart- en vaatziekten dan mannen.

Decennialang was het onderzoek naar ziekten en geneesmiddelen gebaseerd op hetzelfde model: de blanke westerse man van 70 kilo. Onderzoeksresultaten werden simpelweg vertaald naar vrouwen. Fauser: 'De impliciete veronderstelling was dat vrouwen hetzelfde reageren. Dat blijkt vaak niet het geval.'

Aan het boek werkten veertig specialisten mee, van psychiaters en oncologen tot cardiologen. Zij noteerden wat bekend is over de sekseverschillen op hun vakgebied. Duidelijk is dat er nog enorme hiaten zijn in de kennis, zegt Fauser. Belangrijkste doel van het boek is dan ook om aandacht te vragen voor onderzoek. En om de verschillen te laten doordringen in de geneeskunde-opleiding en de behandelrichtlijnen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden