'Vrouw zal Hirsi Ali vermoorden'

In radicaal-islamitische kringen in Nederland, die aanleunen tegen het gedachtegoed vanMohammed B., hebben 'nieuwe broeders' de plaatsen ingenomen van de leden van het Hofstadnetwerk die sinds november vastzitten....

Dit zeggen drie vrouwen, Fatima, Naima en Khadisja, die zelf deel uitmaken van wat zij noemen 'de vriendenclub die de AIVD betitelt als Hofstadgroep'. Dat de groep heeft besloten een vrouw in te zetten is niet om strategische redenen. Ook voor een vrouw zal het buitengewoon moeilijk zijn bij de streng bewaakte Hirsi Ali in de buurt te komen.

'Als Hirsi Ali door een vrouw wordt vermoord, zal dat een nog grotere impact hebben', verklaart Naima, die is getrouwd met Mohammed el M. Hij is een van de leden van de Hofstadgroep. Naima stelt dat de zusters geduld hebben. 'Al moet het tien jaar duren.' Fatima, Naima en Kadisja zeggen zelf niet bereid te zijn geweld in Nederland te gebruiken. Ze gebruiken schuilnamen om niet herkend te worden door hun ouders, die hun radicale ideeën niet accepteren.

Ook de beveiliging van Hirsi Ali heeft aanwijzingen dat een aanslag op haar, mogelijk door een vrouw zal worden gepleegd. Kort na de moord op Theo van Gogh meldde een jonge moslima zich bij de Tweede Kamer met het boek De ware moslim, waarover zij met Hirsi Ali wilde praten. Dat boek, een oproep tot de jihad, is van Abu Zubair, de schuilnaam van Mohammed B.

De moslima heeft het boek en haar mobiele nummer bij de beveiliging achtergelaten. Hirsi Ali kon op dat moment niet weten dat het boek van Mohammed B. was.

De AIVD doet geen mededelingen over het geslacht van degenen die op de lijst van 150 potentiële terroristen staan. Deze groep wordt door de AIVD in de gaten gehouden. 'We hebben zeker wel aanwijzingen dat sprake is van toenemende radicalisering van moslima's', aldus een woordvoerster.

'Nieuwe broeders' hebben zich inmiddels aangesloten bij een groep met dezelfde radicale ideeën als het Hofstadnetwerk. Naima is benaderd door 'een nieuwe broeder' die haar financiële steun toezegde. Een koerier, 'een jongetje van 11 jaar', bracht haar geld, een laptop en een telefoon. De broeders opereren onder andere vanuit Amsterdam. Een centrale rol in deze nieuwe groep spelen drie 'zusters die zijn als broeders'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden