Vrouw tegen religieuze politie: Het gaat jullie niets aan dat ik nagellak draag

De religieuze politie van Saoedi-Arabië heeft een vrouw aangeklaagd die tegen hen in opstand is gekomen. Ze werd door de Handhavers van Deugd in een winkelcentrum achtervolgd omdat ze nagellak op had, en moest het centrum van hen verlaten. De vrouw weigerde dat, en begon de gebeurtenis op haar mobiele telefoon te filmen. 'Jullie hebben het recht niet om mij te vertellen wat ik wel en niet mag', hoor je haar zeggen.

Sacha Kester
Still van het filmpje op YouTube Beeld
Still van het filmpje op YouTube

De vrouw dreigt het filmpje (zie onder) op het internet te plaatsen, en roept de reguliere politie erbij. Deze weet duidelijk niet goed raad met de situatie. Ze proberen de boel te sussen, en je hoort de vrouw zeggen dat ze het winkelcentrum niet meer durft te verlaten omdat ze bang is dat de religieuze politie haar zou kunnen achtervolgen en expres een auto-ongeluk zou kunnen veroorzaken.

De Commissie ter Promotie van Deugd en Voorkoming van Ondeugd (de mutaween, in de volksmond ook wel religieuze politie genoemd) hebben van koning Abdullah de autoriteit gekregen om op straat te patrouilleren en te voorkomen dat mannen en vrouwen iets doen dat in strijd is met de moraal van de islam. Dat kan van alles zijn: van het eten van varkensvlees, of het niet dragen van de voorgeschreven kleding, tot onwettig seksueel gedrag. Formeel is het hun taak om passend advies te geven aan betrokkenen en kunnen zij niets afdwingen.

De mutaween staan bekend om hun strikte naleving van de regels en worden regelmatig door mensenrechtenactivisten bekritiseerd omdat ze de morele wet boven compassie plaatsen. Een schrijnend voorbeeld: In 2002 kwamen er 14 meisjes om bij een brand, omdat de mutaween de reddingswerkers er op wezen dat de meisjes niet fatsoenlijk genoeg gekleed waren om het brandende gebouw te verlaten.

Getuigenis
Op Twitter staat een getuigenis van het incident van iemand die zegt alles gezien te hebben, en die met de mutaween sympathiseert.

'Bij god, ik was daar en zag het hele incident. De vrouw heeft geen atoom van bescheidenheid in zich. Haar gezicht werd enkel bedekt door een doorzichtige sluier over haar mond. Ze had ook een heleboel make-up op. Ze droeg bovendien een abaya (zwarte, bedekkende jas) die haar taille benadrukte, zoals een soort jurk. Ze had de oordopjes van haar mobiele telefoon in, en wiegde voor de mannen. De mutaween gaven beleefd en respectvol advies. Plotseling ging zij tegen hen tekeer en gilde zo hard dat iedereen haar kon horen. (...)'

Abdul-Latif al-Alsheikh, de (onlangs aangewezen) voorzitter van de mutaween, zei dat het incident zal worden onderzocht. 'We accepteren geen overtredingen of fouten van onze eigen mensen, maar we accepteren ook zeker geen overtredingen tegen hen', zei hij tegen de Arabische nieuwsorganisatie Sabq.

De Commissie is een machtig instituut en het komt zelden voor dat iemand hiertegen in opstand komt. Het is bovendien bijzonder dat het gedrag van de handhavers onder de loep wordt genomen.

Het gedrag van de vrouw wordt echter ook nog onderzocht. In Arabische media wordt gemeld dat zij is geïdentificeerd via de telefoon die ze gebruikte om de politie te bellen. De Commissie zou om juridische actie hebben gevraagd, omdat zij wellicht wetten en regels heeft overtreden door opnames te verspreiden van de handhavers.

Still van het filmpje op YouTube Beeld
Still van het filmpje op YouTube
Still van het filmpje op YouTube Beeld
Still van het filmpje op YouTube
Still van het filmpje op YouTube Beeld
Still van het filmpje op YouTube

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden