Vrouw slachtoffer staking ambulance

Een ernstig gewonde vrouw uit Hoofddorp heeft te lang op een ambulance moeten wachten als gevolg van de acties van particulier ambulancepersoneel....

Van onze verslaggever

Door de acties waren minder wagens beschikbaar. De vrouw ligt in coma. Het is onduidelijk of ze er minder ernstig aan toe was geweest als ze wel binnen een kwartier was geholpen. Haar familie dient vandaag een klacht in bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Dienstdoend leidinggevende Stefan Valk van ambulancedienst VZA zegt dat tijdens de acties bij de ambulanceposten in Amstelveen, Aalsmeer en Hoofddorp drie ambulances beschikbaar zijn, 'net als tijdens een weekend'. Normaal zijn doordeweeks vijf ambulances beschikbaar bij de drie samenwerkende posten.

De melding is volgens de normale procedure afgehandeld, zegt een woordvoerder van de Centrale Post Ambulancevervoer Amsterdam en omstreken. ' In Hoofddorp waren geen auto's beschikbaar omdat tegelijkertijd een ander ongeval was gebeurd in Nieuw-Vennep. Daarop is een collega uit Haarlem opgeroepen.'

De vakbonden hadden beloofd dat door de acties geen patiënten in gevaar zouden komen. 'De ambulance was ook niet te laat door de acties', zegt bestuurder Tom Koningh van FNV Bondgenoten. Volgens zowel Koningh als Valk komen incidenten als deze vooral in landelijke gebieden vaker voor. 'De ambulancedienst in Hoofddorp moet een groot gebied bestrijken, want in Hoofddorp is geen ziekenhuis. Wanneer een ambulance een geplande rit naar een ziekenhuis uitvoert, is hij zo anderhalf uur weg. Op het risico daarvan hebben we al eerder gewezen', aldus Koningh. De werkgevers en de inspectie bekijken vandaag of zij actie ondernemen naar aanleiding van het incident.

Supermarktpersoneel

besteelt eigen winkels

Van onze verslaggever

ARNHEM

De politie in Arnhem heeft 26 personeelsleden van twee filialen van een supermarktketen C-1000 aangehouden die de eigen winkels hebben bestolen voor in totaal 108 duizend euro. Alle verdachten, tussen de 15 en 33 jaar, hebben bekend. Ze zijn ontslagen.

In een filiaal stal een 19-jarige jongen in zijn eentje voor 58 duizend euro bij elkaar. In het andere maakten 25 werknemers, inclusief de bedrijfsleider, zich schuldig aan diefstal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden