Vrouw opgepakt wegens hoofdrol moord op Rabin

JERUZALEM De Israëlische politie heeft woensdag een vrouwelijke kolonist gearresteerd, die ervan verdacht wordt een 'centrale rol' te hebben gespeeld in de samenzwering om premier Rabin te vermoorden....

AFP, Guardian

De 20-jarige Margalit Har-Shefi is afkomstig uit de orthodox-joodse nederzetting Beit El bij Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever. Zij werd na ondervraging door de politie gearresteerd. Zij speelde volgens de politie 'een dominerende en centrale rol in de samenzwering', die haar geestverwant Yigal Amir er bijna twee weken geleden toe bracht Rabin tijdens een vredesmanifestatie dood te schieten.

De vrouw zou ook deelgenomen hebben aan het beramen van plannen voor anti-Arabische aanslagen. Evenals de moordenaar studeert zij rechten aan de universiteit van Bar Ilan bij Tel Aviv. Vorige week bracht zij al twee dagen in een politiecel door, maar ze werd wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten.

In totaal zijn nu acht jonge rechts-extremisten gearresteerd in verband met de moord. Onder hen zijn de broer van Yigal Amir en een legersergeant. De leider van de extreem-rechtse splintergroep Eyal waartoe de moordenaar behoort, Avisha Raviv, werd woensdag vrijgelaten en onder huisarrest geplaatst.

De Israëlische politie arresteerde woensdag ook twee ultra-orthodoxe theologiestudenten, die het graf van Rabin hadden geschonden. Zij bekenden het graf bespuwd te hebben en een van de twee zou zich opgemaakt hebben erop te urineren. Zij kunnen tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld worden wegens staatsondermijnende actviteiten.

Waarnemend premier Shimon Peres is gisteravond door president Weizman gevraagd een nieuwe regering te vormen. De regerende coalitie, die gedomineerd wordt door Peres' Arbeidspartij en de linkse Meretz, heeft een meerderheid van slechts één zetel in het 120 leden tellende parlement. De mogelijkheid dat een van de rechts-religieuze splinterpartijen tot de regering zal toetreden wordt klein geacht, maar de hele oppositie heeft na de moord op Rabin beloofd de benoeming van Peres tot premier te steunen.

Peres heeft gezegd de huidige regering grotendeels te zullen handhaven, maar hij zal een belangrijke beslissing moeten nemen over zijn eigen rol. Peres was in de vorige regering vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken en erfde van Rabin het ministerschap van Defensie. Minister van Economie Yossi Beilin, Peres' hechtste bondgenoot, is een van de kandidaten voor promotie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden