Column

Vrouw op vakantie? No probz

Ik kan het best alleen.

null Beeld anp
Beeld anp

Suzy en de spreeuwenbekjes zijn op vakantie. Ik moet voor mezelf zorgen. No probz.

Of toch wel een paar probz? Het begon al met het douchegordijn. Het simpele taakje van het ding is: hangen. Dat ging ettelijke jaren prima, ik kan niet anders zeggen. Alleen maar positieve terugkoppelingen.

Maar nu trok Suzy om vier uur 's nachts de voordeur achter zich dicht, en tok, daar lazerde het ding met stang en al naar beneden.

Gingen we zo beginnen?

Nadat ik me 's ochtends had staan douchen als het Vrijheidsbeeld, maar dan zonder toorts, edoch met aan mijn uitgestrekte arm een douchegordijn plus stang, wachtten beneden, op de deurmat, verse probz.

Een brief van de Waterleiding. Ongeopend wegflikkeren luidt het devies. Als je aandacht schenkt aan die lui van de Waterleiding, geef je ze precies wat ze willen.

Helaas herinnerde ik me dat Suzy vannacht nog, vanaf Schiphol, een mail had doorgestuurd, voorzien van een rood uitroeptekentje, waarin stond dat we subiet de waterstanden moesten doorgeven - anders maakten ze een schatting. (Even terzijde, ik ken een man die 'Schiphol' hardnekkig uitsprak als 'Schifol', ook tegen taxichauffeurs, omdat de ph in het Nederlandsch een f-klank genereert. Ik hoop altijd dat hij nog eens zijn vliegtuig mist, omdat ze hem afzetten op een industrieterrein in IJmuiden, waar Schifol Chemicals huist, denk ik zo, een bedrijf dat synthetisch voorvocht produceert voor taalnazi's met een droge eikel.)

O, een schatting! Zeg dat dan. Ik dacht dat we gingen afkoppelen c.q. droogleggen c.q. mij uitroken. Schrijf tegen die tijd nog maar eens een dreigbrief, Waterleiding.

Afijn, ik was inmiddels, bij absentie van Suzy, wel conciërge in dit pand. Dus na het ontbijt, dat er niet was, en daarom bestond uit Melba-toast met schenkstroop, ging ik op zoek naar de watermeter. Ken uw huis, zou ik willen zeggen. Tegen de jeugd, maar vooral tegen mezelf, want na anderhalf uur gangkasten inspecteren, parketstroken lichten en vragen stellen op het Viva-forum, was ik nog geen steek verder. Moest ik een muur openbreken met een bijl? Om een schatting te voorkomen? Waterleiding? Nou?

'Heb je al in het luik bij de voordeur gekeken?' Suzy vanuit Mallorca. Lurkend aan een rietje in een kokosnoot. En hing het douchegordijn weer?

Waterleiding, zeg mij - waarom een luik van 100 kilo? Zelfs Popeye met z'n spinazievingers had die klep niet omhoog gekregen. Een koevoet later lag ik voorover, mijn navel over de rand, in de kruipruim te loeren - waar het donker is, Waterleiding. En waarom zit er een plastic klepje op de meter? Om de stand zo lang mogelijk geheim te houden? Om de NSA te dissen?

Ze zeggen dat Prince heel 1999 in z'n eentje heeft ingespeeld, ingezongen, geproduceerd en gecomponeerd. Kan wezen. Maar in je eentje de waterstand aflezen en tegelijk, als Prince die na tien splitten op z'n kop aan het drumstel hangt, het formulier van de Waterleiding invullen met een balpen, is ook best virtuoos.

Dus daar hing ik.

Er zat iets op mijn lens. Waarschijnlijk stront - zo rook het daar. Ik hing op z'n kop boven de kak. Toch wipte ik mijn lens, wederom alsof ik Prince was, uit mijn oog. Maar ik was Prince niet, Waterleiding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden