Vrouw onzichtbaar in Davos

De elitaire man die alleen een boodschap heeft aan zijn eigen portemonnee domineerde weer het World Economic Forum in Davos. Waar zijn de vrouwen?

AMSTERDAM - In plaats van in de sneeuw moet het jaarlijkse World Economic Forum maar in de zomerzon worden gehouden, vindt Indra Nooyi, de topvrouw van het Amerikaanse concern PepsiCo. Dan lukt het misschien een betere afspiegeling van de sekses te bewerkstellingen op het informele onderonsje van wereldleiders en captains of industry in het mondaine Zwitserse ski-oord Davos.


De culturele soiree, waarmee het evenement vrijdagavond werd afgesloten, stond weer in het teken van de 'Davos Man', de elitaire persoon die volgens de definitie van de politieke wetenschapper Samuel Huntingdon 'alleen een boodschap heeft aan zijn eigen portemonnee en eigen milieu en die nationale regeringen als een obstakel ziet voor zijn mondiale operaties'.


'Er zijn drie soorten vrouwen in Davos', stelde Anya Shiffrin, de echtgenote van Nobelprijswinnar Jozef Stiglitz. 'Echtgenotes, maitresses en kandidaat-maitresses die op jacht zijn naar een prooi. En de laatsten zijn de ergste vijand van de eersten.'


Nadat een week lang was gepraat over de opkomst van China, de schuldencrisis en de onrust in de Arabische wereld mochten de vrouwen gisteravond mee naar de soiree in een poging een hengstenbal te voorkomen. Dit jaar had een op de vijf deelnemers ook vrouw moeten zijn. Maar slechts 16 procent van de 2.500 gedelegeerden die ideeën uitwisselden over een oplossing van de wereldproblemen, was uiteindelijk vrouw.


Iedere organisatie die gek genoeg was om 70 duizend dollar (47 duizend euro) per persoon neer te tellen om drie dagen met de groten der aarde mee te discussiëren, was gevraagd op elke vijf gedelegeerden een vrouw af te vaardigen. Maar veel bedrijven kwamen daarom alleen met vier mannen.


Nooyi, door het blad Fortune uitgeroepen tot de machtigste zakenvrouw ter wereld, noemde 'al dat sneeuw en ijs niet erg verleidelijk voor vrouwen'. In de zomerzon is het voor hen in de bergen veel beter toeven.


Toen professor Klaus Schwab in 1971 zijn World Economic Forum oprichtte als discussieplatform voor de besluitvormers in de wereld stond hij er niet bij stil dat ook hier de emancipatiestrijd zou losbarsten. Gelukkig kwam de Duitse bondskanselier Angela Merkel even langs. Arianne Huffington, medeoprichter van de website Huffington Post, was er, evenals Sheryl Sandberg, de financiële topvrouw van Facebook en Cynthia Carroll, het hoofd van het mijnbouwconcern Anglo American.


Maar in verschillende sessies had geen enkele vrouw zitting in een panel. In een interview met The New York Times zei de Franse minister van Financiën Christine Lagarde een onwezenlijk gevoel aan Davos over te houden. 'Je weet van jezelf dat je best kan meedoen. Je leest de stukken. Maar toch voel je je op de een of andere manier geremd.'


Het World Economic Forum wijst op de statistieken die erop duiden dat nu eenmaal niet veel vrouwen topfuncties hebben: slechts 15 procent van de ministers in de wereld is vrouw, slechts 10 procent van de regeringsleiders en nog geen 3 procent van de topbestuurders van de vierhonderd grootste concerns in de wereld.


Sommige vrouwen, zoals de voormalige Canadese premier Kim Campbell, vinden dat 'de lat voor vrouwen maar iets lager moet worden gelegd'. Maar Nooyi van PepsiCo is het daar niet mee eens. 'De mannen en vrouwen moeten van hetzelfde niveau zijn. Anders zullen de mannen gewoon niet met de vrouwen praten.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden