Nieuwsbijstandfraude

Vrouw moet 140 duizend euro terugbetalen aan bijstand wegens niet gemelde inkomsten door handel op Marktplaats

Het plaatsen van 3.771 Marktplaatsadvertenties komt een vrouw uit Zoetermeer duur te staan. Omdat ze de inkomsten van haar internethandel nooit heeft gemeld en als alleenstaande moeder jarenlang een bijstandsuitkering kreeg, moet ze de gemeente een bedrag van bijna 140 duizend euro terugbetalen.

Kirsten Zwanenburg
Marktplaatsadvertenties op een telefoon. Beeld ANP XTRA
Marktplaatsadvertenties op een telefoon.Beeld ANP XTRA

Dat blijkt uit een uitspraak die maandag werd gepubliceerd door de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter van Nederland op het gebied van onder andere sociale zekerheid en bijstand.

De vrouw verkocht oude meubels, kinderkleding en spullen die ze bij het grofvuil had gevonden, verklaarde ze in 2007 toen gemeenteambtenaren naar aanleiding van een anonieme tip langskwamen voor een controle. De ambtenaren deden onderzoek, maar konden op Marktplaats geen account vinden van de Zoetermeerse.

Toen een sociaal rechercheur in 2015 een nieuw onderzoek begon, kwam de vrouw er minder goed vanaf. Uit gegevens van Marktplaats en een verhoor bleek dat ze in zeven jaar tijd 3.771 advertenties had geplaatst. Internethandel, aldus het oordeel van de rechter. De contante bedragen die ze daarvoor ontving, heeft ze nooit doorgegeven aan de gemeente. Bijstandsgerechtigden zijn hiertoe verplicht in verband met het bepalen van het recht op bijstand en de hoogte van deze uitkering.

Incidentele verkoop

De moeder bracht hier tegenin dat de gemeente Zoetermeer op de hoogte moest zijn van haar marktplaatsactiviteiten, aangezien er jaren geleden al een controle had plaatsgevonden. Maar volgens de bestuursrechter was het toen niet duidelijk of er sprake was van ‘meer dan incidentele verkoop van privégoederen’.

Omdat de vrouw nooit administratie heeft bijgehouden over de verkochte spullen, kan het recht op bijstand over die periode niet worden vastgesteld, bevestigde de Centrale Raad van Beroep in hoger beroep. Daarom moet de vrouw 139.942,14 euro terugbetalen aan de gemeente Zoetermeer.

Een terugvordering van bijna 140 duizend euro is extreem hoog en uitzonderlijk, zegt een woordvoerder van de Centrale Raad van Beroep. Sinds 2010 heeft de Centrale Raad van Beroep over ruim honderd soortgelijke zaken uitspraak gedaan. Hierbij ging het om de verkoop van bijvoorbeeld kleding, auto-onderdelen, opgeknapte fietsen en muziekinstrumenten. ‘Maar er zijn ook zaken geweest waarin het ging om de verkoop van trammodelletjes, puppy’s en laven, een soort kabouters’, aldus de voorlichter.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden