NieuwsOngeboren leven

Vrouw met spijt van abortus laat foetus inschrijven in Basisregistratie Personen

Een vrouw die een abortus had ondergaan heeft de foetus die zij liet weghalen laten inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP).

Een echo in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.Beeld ANP

De vrouw had spijt gekregen van haar abortus en wist met behulp van advocaat Don Ceder gebruik te maken van een recente wetswijziging waardoor levenloos ter wereld gekomen kinderen kunnen worden geregistreerd. De vrouw doet haar verhaal anoniem in een aflevering van EO’s NieuwLicht die maandagavond op NPO 2 zal worden uitgezonden.

Het is voor zover bekend voor het eerst dat een foetus die werd geaborteerd in de BRP is geregistreerd. Volgens advocaat Ceder, tevens fractievoorzitter van de ChristenUnie in Amsterdam, is zijn cliënte mogelijk de eerste ter wereld die van een dergelijke mogelijkheid gebruik maakt, ‘want in heel veel landen kan dit niet, dus Nederland is daarin wel echt trendsettend’.

Sinds enkele maanden is een wijziging van kracht in de Wet Basisregistratie Personen (BRP), waardoor ook doodgeboren kinderen kunnen worden opgenomen in de basisregistratie. Dat kan met terugwerkende kracht. Het eerste kind dat na de inwerkingtreding werd ingeschreven, in februari jongstleden, kwam in 1995 levenloos ter wereld. Ouders van doodgeboren kinderen hadden jarenlang voor de wetswijziging gestreden. Ze willen hun kinderen op deze manier bestaansrecht te geven. Voorafgaand tekenden ruim 82 duizend burgers de petitie ‘Ik wil ook in het BRP!’

In de wetswijziging komt abortus niet expliciet aan de orde. Wel wordt vermeld dat de duur van de zwangerschap niet relevant is. Advocaat Don Ceder, afgestudeerd op het onderwerp ‘ongeboren leven’, werd recentelijk benaderd door de vrouw aan wie in een uitzending van EO’s NieuwLicht wordt gerefereerd onder de gefingeerde naam Yara. Zij had haar zwangerschap na veertien weken in een Amsterdamse kliniek laten afbreken. ‘Ze had gehoord dat de Wet Basisregistratie Personen was aangepast en zou het een mooie aanvulling vinden op de rouwverwerking, maar wist niet precies wie er onder de nieuwe regelgeving vielen’, aldus Ceder in het Reformatorisch Dagblad.

Ruim opgestelde regels

De advocaat ploos de wetsgeschiedenis uit en ontdekte dat er sprake is van ruim opgestelde regels. Rouwende moeders kunnen de geboorte aangeven, ongeacht het geboortejaar. Op de akte komt de toevoeging ‘levenloos’ te staan. Daarna kan het kind worden bijgeschreven op de persoonslijst van de verzoekende ouder, zodat het zichtbaar is op MijnOverheid.nl en op uittreksels van de BRP. De persoonlijke wens van de ouder staat bij dit alles voorop, zo laten de parlementaire stukken zien. Evenmin als de zwangerschapsduur doet de overlijdensoorzaak niet ter zake.

Volgens D66-Kamerlid Vera Bergkamp, een van de initiatiefnemers van de wetswijziging, is er bewust voor gekozen om de duur van de zwangerschap niet op te nemen. De wet is gebaseerd op het gevoel dat ouders kunnen hebben. De registratie heeft geen rechtsgevolgen. In juridische zin is sprake van een mensenleven vanaf het moment dat een kind levend ter wereld is gekomen. Voor de inwerkingtreding van de wet zijn er vragen gesteld. Daarbij is ook abortus aan bod gekomen. In de wet staat niet wanneer een foetus een mens is. ‘Ook dat is een gevoelskwestie’, zegt Bergkamp.

In de uitzending van EO’s NieuwLicht  over ‘Yara‘ stelt presentator Tijs van den Brink: ‘Het rare is wel dat we hier te maken hebben met een foetus die is geaborteerd, die met terugwerkende kracht mens is geworden. Daarmee zegt de wetgever eigenlijk: dit was een mens of niet?’ Volgens advocaat Don Ceder is het antwoord op die vraag bevestigend en erkent de overheid op deze manier dat er sprake was van een mens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden