Nieuws boerka- en nikabverbod

Vrouw met nikab uit de bus gehaald door politie

In het Limburgse Stein is maandagavond een vrouw met een nikab uit de bus gezet na tussenkomst van de politie. Het is voor zover bekend voor het eerst sinds de invoering van het omstreden boerka- en nikabverbod per 1 augustus dat een drager van gezichtsbedekkende kleding de toegang tot het openbaar vervoer is geweigerd.

Vrouw met nikab bij de demonstratie tegen het boerka- en nikabverbod, op 9 augustus in Den Haag. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De buschauffeur van Arriva vroeg de vrouw meerdere malen om haar gezicht vrij te maken of uit te stappen. Toen ze dat weigerde, zette de chauffeur de bus aan de kant stil en belde de politie. De agenten die ter plekke kwamen hebben de vrouw opnieuw gevraagd uit te stappen of haar gezichtsbedekking weg te halen, aldus een politiewoordvoerder. Toen heeft ze ervoor gekozen om de bus alsnog te verlaten.

In de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding staat dat het verboden is in onderwijsinstellingen, het openbaar vervoer, overheidsinstellingen en zorginstellingen kleding te dragen die het gezicht geheel bedekt of zodanig bedekt dat alleen de ogen onbedekt zijn. Ook het dragen van een bivakmuts of integraalhelm is krachtens de wet verboden.

De omstreden ‘boerkawet’ is ooit op de agenda gezet door Geert Wilders, die meent dat de gezichtsbedekkende kledij de integratie van vrouwen in de weg staat. Nederland telt  naar schatting een paar honderd nikab- en boerkadragers. Meerdere instellingen en gemeenten hebben laten weten moeite te hebben met de wet en vooral de handhaving daarvan. Op overtreding van de boerkawet staat een boete van 150 euro.

De-escalatie

De Limburgse politie heeft de vrouw geen boete opgelegd om de zaak niet op de spits te drijven. Volgens de politie stond het belang van de-escalatie voorop. Arriva laat weten dat de buschauffeur niet helemaal volgens de richtlijnen heeft gehandeld. Hij heeft er goed aan gedaan om de politie te bellen. Maar hij had niet mogen weigeren verder te rijden toen de vrouw niet wilde uitstappen. Want door de bus stil te zetten, is de dienstregeling in gevaar gekomen. Arriva zal de regels intern nog een keer goed onder de aandacht van zijn medewerkers brengen.

Eerder deze maand leidde de boerkawet ook al tot een incident in een speeltuin die eigendom is van de gemeente Nijmegen. Daar werd een vrouw met een nikab op haar kleding aangesproken door de beheerder van de speeltuin. Na tussenkomst van de wijkagent werd besloten dat het boerkaverbod niet geldt voor de kinderspeeltuin. De gemeente Nijmegen heeft excuses aangeboden en de vrouw een vrijkaartje voor de speeltuin gegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden