Vrouw maakt snelle opmars op arbeidsmarkt

De groei van het aantal banen in de laatste zes maanden van 2000 is volledig toe te schrijven aan vrouwen....

Een knelpunt is dat vooral op middelbare en hogere functies personeel wordt gezocht. Daar komen werkzoekende mannen met weinig scholing of ervaring niet voor in aanmerking.

Onder vrouwen is er wel nog een grote 'stille arbeidsreserve' die snel aan de slag zou kunnen. Deze groep maakt een inhaalslag, vaak ook op functies met een middelbaar en hoger niveau.

De toename van het aantal werkende vrouwen zit vooral in deeltijdbanen. Al jaren werkt ongeveer 70 procent van de vrouwen in deeltijd, en ongeveer 20 procent van de mannen.

Verwacht wordt dat de arbeidsdeelname van vrouwen nog verder zal toenemen door nieuwe afspraken rondom arbeid en zorg en het wettelijk recht op deeltijd.

'Dat vrouwen het goed doen op de arbeidsmarkt, lijkt te versluieren dat mannen het slecht doen', constateert staflid J.P. Vosse van de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA) in Tilburg.

'Deze cijfers bevestigen ons bange vermoeden dat de werkloze man steeds verder uit beeld verdwijnt.'

Met andere woorden: de (langdurig) werkloze man krijgt het steeds moeilijker om een baan te vinden, ondanks de grote vraag naar personeel. 'Het zal hem niet makkelijker worden gezien de meer sombere verwachtingen voor de economie', aldus Vosse.

'Wellicht hebben de echt kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt toch al weinig geprofiteerd van de vraag naar personeel.'

Uit voorlopige cijferreeksen, samengesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek, blijkt dat het aantal mannen met een voltijdbaan het afgelopen halfjaar is gedaald met vijfduizend personen.

Daar staat een stijging tegenover van slechts zesduizend deeltijdbanen. Het CBS splitst de banen van werknemers naar geslacht, dienstverband en arbeidsrelatie. Voorlopige gegevens over het eerste kwartaal van 2001 komen eind juni.

Eigen onderzoeksgegevens van het OSA duiden er zelfs op dat de arbeidsdeelname van mannen tussen najaar 1998 en najaar 2000 zou zijn afgenomen. Maar die cijfers hebben een grotere onzekerheidsmarge dan die van het CBS.

Vosse: 'Vooralsnog vertrouw ik onze gegevens niet, maar de CBS-reeksen geven wel aan dat de participatie van mannen niet langer toeneemt.'

Dat vrouwen op de arbeidsmarkt een 'inhaalslag' maken, is al langer bekend. Zo zijn onder andere veel herintreders de laatste jaren aan het werk gegaan.

Ze weten bovendien vaker een vaste aanstelling te krijgen in plaats van een flexibel dienstverband. Dit lukt mannen overigens ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden