Vrouw krijgt twee jaar voor schot op ex-man

De rechtbank in Assen heeft woensdag de 31-jarige Liesbeth L. uit Meppel veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf waarvan acht maanden voorwaardelijk....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Rechter mr. M. Otte achtte poging tot moord bewezen. De vrouw had een aantal maanden voor de aanslag een zwaar kaliber vuurwapen aangeschaft omdat ze zich door haar ex-man bedreigd voelde. Op de avond dat ze hem neerschoot, was er volgens Otte echter geen onmiddellijke dreiging aanwezig. Johan L. had haar die morgen weliswaar een wapen getoond, maar toen hij 's avonds aan de deur kwam had hij dat niet bij zich.

'Hoe groot en mogelijk zelfs begrijpelijk de drang van verdachte ook moge zijn geweest om de omgang met het slachtoffer te beëindigen, zij heeft dat op een volstrekt onaanvaardbare en zelfs verwerpelijke wijze gedaan', aldus de rechtbank.

Otte wilde echter rekening houden met de 'buitengewoon grote invloed van de intimiderende opstelling' van haar ex-man. De vrouw is jarenlang door hem bedreigd, mishandeld en geterroriseerd. 'De bejegening door het slachtoffer is zo ingrijpend geweest, dat verdachte onder steeds grotere druk is komen te staan.'

Haar ex-man Johan L. werd wegens mishandeling en bedreiging veroordeeld tot 240 uur dienstverlening en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. De officier van justitie had zeven maanden voorwaardelijk geëist, maar die eis deed volgens Otte geen recht aan de ernst van de gepleegde feiten en aan de persoonlijkheid van de verdachte.

Johan L. is 'obsessief' gericht geweest op de relatie met zijn ex-vrouw en heeft buitenstaanders daar op een intimiderende wijze bij betrokken, stelde de rechtbankpresident. Hij acht de kans op herhaling aannemelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden