Vrouw komt om bij gasexplosie

Een 55-jarige vrouw uit Arnhem heeft maandagnacht hoogstwaarschijnlijk zelfmoord gepleegd en daarbij meerdere woningen in haar flat volledig verwoest. De vrouw veroorzaakte een gasexplosie. Volgens omwonenden had ze psychische problemen en zou ze al eerder hebben gedreigd de flat op te blazen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER MAUD EFFTING

AMSTERDAM - Drie uur 's nachts werden bewoners opgeschrikt door een explosie op de tweede verdieping. In de flat brak brand uit. Van sommige woningen werden de gevels weggeblazen. In totaal raakten 14 van de 138 woningen voor langere tijd onbewoonbaar. Vijf verdiepingen moesten worden gestut. Ruim 150 ouderen en hulpbehoevenden moesten hun huis uit. Sommigen werden met hoogwerkers uit de twaalf verdiepingen tellende flat gehaald.

Een bewoonster die de overledene kende, zei tegen Omroep Gelderland dat de vrouw onlangs al met deze actie had gedreigd. 'Ze heeft dit aangekondigd', aldus de bewoonster. 'Ze heeft gezegd: ik blaas die hele flat op.'

Volgens de bewoonster, die niet was geëvacueerd, zou de vrouw eerder opgenomen zijn geweest in een psychiatrisch ziekenhuis. 'Een paar weken geleden heeft ze haar hondje vermoord - dan moet je toch weten dat iemand gestoord is. Ik vind dat de hulpverlening eerder had moeten ingrijpen. Dit kost pas geld, in plaats van een beetje gezondheidszorg.' De vrouw zou een tijd geleden ook van haar man zijn gescheiden, aldus De Gelderlander.

De politie bevestigt dat de vrouw een bekende van hen is en dat er alleen al in juni drie meldingen over haar binnenkwamen. 'De vrouw dreigde of zichzelf of anderen iets aan te doen', aldus een woordvoerder. 'Wij hebben toen de hulpverlening ingeschakeld. Wat daarmee is gebeurd, weten we niet. Wij grijpen in bij acute situaties, maar op een gegeven moment houdt onze bemoeienis een keer op.'

Het aantal zelfmoorden stijgt al vijf jaar achter elkaar. Het afgelopen jaar bleek er een flinke toename van 1.643 naar 1.753 per jaar. Alleen in 1984 waren er meer zelfmoorden: 1.783. Een direct verband is niet bewezen, maar in meerdere landen neemt het aantal zelfdodingen toe sinds de financiële crisis.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden