'Vrouw is gezonder met minder vlees en kaas'

Vrouwen die minder vlees en kaas gaan eten, leven gezonder, zorgen beter voor het milieu en het ijzergehalte blijft ook op peil. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een onderzoek dat samen met de universiteiten van Wageningen en Groningen is uitgevoerd.

null Beeld anp
Beeld anp

In het onderzoek is specifiek naar vrouwen tussen de 19 en 30 jaar gekeken, omdat zij een risicogroep vormen voor te weinig ijzerinname, wat onder meer bloedarmoede kan veroorzaken. Bij mannen speelt dit probleem niet, zegt Matthijs van den Berg, hoofd van de afdeling preventie en voeding bij het RIVM. 'Het kan voor vervolgonderzoek wel interessant zijn om de effecten bij kinderen of ouderen te meten'', aldus Van den Berg.

Minder verzadigd vet
Vrouwen die alleen maar of gedeeltelijk plantaardige voedingsmiddelen aten in plaats van vlees, kaas en melkproducten, kregen minder verzadigd vet binnen. Het ging om ongeveer 8 procent minder verzadigd vet bij een derde minder consumptie van vlees, kaas en melkproducten en 30 procent minder als het helemaal van het menu werd geschrapt.

Minder kaas en vlees beter voor milieu
Ook bleek - in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt - de ijzerinname niet af te nemen. 'IJzer zit ook in onder meer brood, peulvruchten en vleesvervangers. Op die manier krijg je het dus ook binnen', aldus Van den Berg. Minder vlees en kaas eten is beter voor het milieu, omdat er minder grond nodig is voor de voedselproductie.

Cijfers uit 2003
Van den Berg heeft wel een kanttekening bij het onderzoek. 'We hebben cijfers uit de Voedselconsumptiepeiling van 2003 gebruikt. Dat waren toen het onderzoek werd uitgevoerd de meest recente cijfers die voorhanden waren.' In vervolgonderzoek moeten ook de effecten op andere voedingsstoffen onderzocht worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden