Vrouw in Ierland gedwongen tot keizersnede nadat abortus is geweigerd

Een jonge vrouw die van Ierse artsen geen abortus mocht plegen, ondanks dat ze zei dat ze zelfmoord wilde plegen en in hongerstaking ging, is na een zwangerschap van 25 weken onder dwang door middel van een keizersnede bevallen. De baby wordt door de autoriteiten opgevangen.

Abortus is in het streng katholieke Ierland in principe verboden. Beeld afp

De BBC meldt dat de vrouw het slachtoffer was van een verkrachting en om een abortus vroeg toen ze acht weken zwanger was. Als ze dit kind moest houden, zou ze zelfmoord plegen, zo dreigde ze. De vrouw werd onderzocht door drie medische experts, waaronder twee psychiaters, die bevestigden dat zelfmoord inderdaad een reëel risico was. De derde deskundige, een verloskundige, verklaarde echter dat de foetus levensvatbaar was en geboren zou moeten worden.

Hierop weigerden artsen de abortus uit te voeren, ondanks een nieuwe wet waarin het streng katholieke Ierland toestaat een zwangerschap af te breken als het leven van de moeder in gevaar is.

Onder dwang keizersnede
De vrouw ging in hongerstaking, waarop de Ierse Gezondheidsdienst naar de rechter stapte en wist af te dwingen dat de vrouw onder dwang gevoed zou worden en een keizersnede zou ondergaan als ze 25 weken zwanger was. De baby zou dan levensvatbaar zijn - al is er nog een groot risico dat het kind het niet haalt.

Er zijn weinig details over de zaak bekend gemaakt omdat de rechter heeft bepaald dat de identiteit van de vrouw en haar kind beschermd moeten worden. Het zou echter gaan om een vrouw die asiel had aangevraagd in Ierland en in afwachting van haar status niet naar het buitenland kon reizen om haar zwangerschap elders af te breken.

Het is de eerste keer dat de nieuwe wet zo op de proef wordt gesteld. De wet werd op 1 januari dit jaar van kracht naar aanleiding van de dood van Savita Halappanavar. Deze jonge vrouw is in 2012 overleden nadat haar zwangerschap misging. Ze hoopte verdere complicaties te kunnen voorkomen door een abortus, maar dat werd herhaaldelijk geweigerd omdat de foetus nog een hartslag had. Enkele dagen later overleed Halappanavar aan de gevolgen bloedvergiftiging en E-Coli.

Demonstraties na de dood van Savita Halappanavar. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.