Vrouw ernstig gewond door in Blijdorp ontsnapte gorilla

In Diergaarde Blijdorp heeft een uit zijn verblijf ontsnapte gorilla vrijdagmiddag vier mensen verwond, waarvan een ernstig. De aap is uitgeschakeld met een verdovingspistool en teruggebracht naar zijn verblijf...

Van onze verslaggever

De mannetjesgorilla was over een stenen afzetting van het buitenverblijf geklommen en daarna over de omringende gracht gesprongen.

Een bezoekster raakte ernstig gewond toen zij op het bezoekerspad door de gorilla werd aangevallen. Volgens ooggetuigen is de vrouw door het dier meegesleurd en gebeten. Zij is niet in levensgevaar, aldus directeur Tom Dorrestein vrijdagmiddag.

Bokito
Toen de gorilla, genaamd Bokito, doorliep naar het nabijgelegen, overvolle restaurant van de dierentuin raakten in het tumult twee bezoekers lichtgewond, een man in een rolstoel en een vrouw. De gorilla sloeg de glazen deur stuk en richtte ook verder veel schade aan. Een medewerker van het restaurant raakte tijdelijk in shock toen hij oog in oog kwam te staan met de gorilla. Geen van de drie slachtoffers heeft levensbedreigende verwondingen opgelopen.

In het restaurant werd de gorilla rond 14.50 uur in een hoek gedreven en met een verdovingspistool uitgeschakeld. Toen de verdoving een uur later werkte is Bokito naar zijn binnenverblijf gebracht.

Evacuatie
Kort na de ontsnapping van de gorilla was de dierentuin enige tijd volledig ontruimd. Een aantal bezoekers moest in gebouwen blijven en Blijdorpmedewerkers in hun kantoren totdat de situatie veilig was. Later is de dierentuin weer voor het publiek geopend.

Ten tijde van het incident waren er in diergaarde Blijdorp naar schatting duizenden mensen, aldus een medewerkster. Een aantal van hen heeft ter plekke hulp gekregen van Bureau Slachtofferhulp.

Hoe de gorilla over de stenen afzetting geklommen en over de omringende gracht is gesprongen is niet duidelijk. Het is opmerkelijk omdat gorilla's bang zijn voor water omdat ze bang zijn om te verdrinken, aldus een woordvoerder van Blijdorp.

Volgens ooggetuigen gedroeg het dier zich niet alleen vrijdag agressief, maar ook de dagen daarvoor.

Puberteit
De 11-jarige mannetjesgorilla zit in de puberteit. Dat zou een oorzaak kunnen zijn waarom de aap ontsnapt is, zegt een woordvoerder van het Apeldoornse dierenpark Apenheul, expert op het gebied van apen.

‘Als de aap buiten het hek komt, raakt hij in paniek of zet het op een lopen naar een rustig plekje.’ Volgens de woordvoerder staan gorilla's niet bekend om hun grote lef en laten ze zich niet zo snel uitdagen, behalve wanneer ze hun jonkies en vrouwtjes moeten verdedigen. Mogelijk voelde Bokito zich uitgedaagd, maar dat is onduidelijk. Een gorilla als Bokito weegt ongeveer 150 kilo en is tussen de 1,60 en 1,70 meter lang.

Het is niet de eerste keer dat Bokito de benen nam. In 2004 ontsnapte de gorilla uit de dierentuin van Berlijn. Hij klom toen over een 3 meter hoge glazen wand. Daarbij vielen geen gewonden. Bokito werd in 2005 in Blijdorp geplaatst.

Reuzen
Bokito werd op 14 maart 1996 in Berlijn geboren en kwam op 26 september 2005 via Hodenhagen naar Rotterdam. Omgerekend in mensenjaren is Bokito nu een stevige puber, aldus een woordvoerster van de dierentuin. "Als hij rechtop staat, is hij een stuk groter dan de gemiddelde mens. Hij heeft een hoop spieren en een stevig gebit. Hij kan dus erg gevaarlijk zijn." Of de zilverrug zich al eerder agressief gedroeg, kon de woordvoerster niet zeggen.

De zilverrug is de leider van een groep berggorilla’s. In de familiegroep is de zilverrug de baas. Blijdorp bezit een gorillagroep waarin al enkele tientallen jongen geboren en grootgebracht zijn. Om te voorkomen dat de dieren zich vervelen, krijgen ze verspreid over de hele dag voedsel en speelmateriaal. Het nieuwe gorillaeiland is gevarieerd ingericht met rotsen, niveauverschillen en schuilhutten, waarvan twee met vloerverwarming.

Heeft u beelden van de ontsnapte gorilla, dan kunt u ze mailen naar de internetredactie van de Volkskrant: internet@volkskrant.nl

Diergaarde-bezoeker Pauline Bormans heeft op moederdag deze foto van gorilla Bokito gemaakt. Een paar dagen daarvoor was zij ook in Blijdorp. Toen was Bokito zichtbaar geagiteerd en gooide hij met waterplanten naar het tuinpersoneel van de dierentuin. (Archieffoto: Pauline Bormans) Beeld
Diergaarde-bezoeker Pauline Bormans heeft op moederdag deze foto van gorilla Bokito gemaakt. Een paar dagen daarvoor was zij ook in Blijdorp. Toen was Bokito zichtbaar geagiteerd en gooide hij met waterplanten naar het tuinpersoneel van de dierentuin. (Archieffoto: Pauline Bormans)
\N (ANP) Beeld
\N (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden