Vrouw eist na mislukken incasso alimentatie van inningsbureau

Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) verzaakt achterstallige alimentatie voor kinderen te innen en moet daarom schadevergoeding betalen. Dat stelde advocate M....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het kort geding is aangespannen door een vrouw uit Haarlem die twaalfduizend gulden achterstallige alimentatie voor haar kinderen te goed heeft van de vader. Dat bedrag wordt nu als schadevergoeding van het LBIO geëist. Het bureau zou te weinig doen om het geld te innen. Het LBIO is een incassobureau van het ministerie van Justitie, dat duizenden weigerachtige alimentatieplichtigen (bijna altijd vaders) moet dwingen tot betaling. Dat gebeurt meestal door loonbeslag.

Advocate Verkijk zegt nog een twintigtal soortgelijke zaken in behandeling te hebben. Volgens de raadsman van het LBIO, N. Bellen, is het bureau netjes zijn verplichtingen nagekomen. Alhoewel het LBIO in het begin kampte met problemen, vordert het nu op een reguliere manier de kinderalimentatie voor de vrouw.

In 1991 lanceerde de toenmalige staatssecretaris van Justitie, A. Kosto, het idee om de inning van achterstallige kinderalimentatie niet meer te laten doen door de Raden voor Kinderbescherming. Kosto vond dat geen taak van de overheid. Ouders moesten zelf maar de verantwoordelijkheid dragen voor het betalen van de alimentatie. Omdat die beslissing veel kritiek opleverde, werd voor de schrijnende gevallen het LBIO opgericht.

Sindsdien regent het klachten. Het Clara Wichmann Instituut stelt dat circa zevenduizend vrouwen niet of nauwelijks alimentatie ontvangen, omdat het LBIO zijn werk niet goed doet. Het bureau zou slecht bereikbaar zijn en slechts mondjesmaat informatie verschaffen over de werkzaamheden.

Het kort geding kan van groot belang zijn, omdat bij een beslissing in het nadeel van het LBIO mogelijk meer vrouwen het bureau aansprakelijk stellen. De president van de rechtbank doet 8 juni uitspraak.

Meer over