NieuwsVerenigde Staten

Vrouw die presidentskandidaat Joe Biden beschuldigt van seksueel wangedrag roept hem op zich terug te trekken

Tara Reade, de vrouw die de Democratische presidentskandidaat Joe Biden beschuldigt van seksueel wangedrag, heeft de voormalige vicepresident opgeroepen zich terug te trekken uit de race om het Witte Huis.

Tara Reade, op een foto van begin april. Beeld AP

‘Ik wil tegen je zeggen: jij en ik zijn er allebei bij geweest, Joe Biden. Neem je verantwoordelijkheid. Jij zou vanwege jouw karakter niet mee moeten doen aan de presidentsverkiezingen’, zei Reade in een vraaggesprek met journaliste Megyn Kelly van Fox News.

Reade beschuldigt Biden ervan dat hij haar in 1993 in een gang van het Congres tegen de muur heeft geduwd en heeft betast. Biden, die toen in de Senaat zat, zei vorige week dat er niets van de beschuldigingen waar is. ‘Het is nooit gebeurd’, zei hij.

Bidens critici verwijten hem dat hij steeds heeft gezegd dat vrouwen die met dergelijke beschuldigingen komen serieus moeten worden genomen. Maar tegenover een lokaal televisiestation in Florida hamerde hij er nog eens op dat er ‘nooit iets gebeurd met Tara Reade’. ‘Uiteindelijk is in elke zaak de waarheid het belangrijkst. En in deze zaak is de waarheid dat de beweringen volkomen onjuist zijn.’

Reade zei pas vorig jaar in het openbaar iets over het incident, maar toen zei ze dat ze zich ongemakkelijk voelde omdat Biden haar nek en schouders aanraakte. Vorige maand stapte ze naar de politie om een aanklacht tegen Biden in te dienen wegens seksueel wangedrag.

Klacht

Reade zegt dat zij in 1993 een klacht bij het Congres heeft ingediend over Bidens wangedrag, maar daarvan is tot nog toe niets teruggevonden in de archieven. Inmiddels is er wel een gerechtsdocument uit 1996 opgedoken waaruit blijkt dat ze haar toenmalige echtgenoot verteld heeft dat ze ‘op haar werk problemen had met seksuele intimidatie op het kantoor van senator Joe Biden’. Maar waarom het precies ging, blijft onduidelijk. 

Bidens aanhangers zien de hele affaire als een poging hem onderuit te halen nu hij bij de Democraten feitelijk als enige kandidaat voor het Witte Huis is overgebleven. Reade wordt bijgestaan door een vooraanstaande advocaat, Douglas Wigdor, die in 2016 bijna 50 duizend euro bijdroeg aan Trumps verkiezingscampagne. Maar Wigdor ontkent met klem dat hij politieke motieven heeft. Volgens hem heeft hij besloten voor Reade aan de slag te gaan ‘omdat ieder slachtoffer recht heeft op competente juridische hulp’.

Wigdor vertegenwoordigde ook zes vrouwen die aanklachten hadden ingediend tegen de filmproducent Harvey Weinstein wegens seksueel misbruik.

Langs de plekken uit de jeugd van de joviale ritselaar Joe Biden

Over minder dan tweehonderd dagen weet Joe Biden of hij dan eindelijk president van Amerika is. Wie wil weten wie hij is, gaat het best naar de stadjes Scranton en Wilmington.

En de aanklacht tegen Joe ­Biden creëert een ­gekmakend dilemma, schreef columnist Loes Reijmer. Nu hij is beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag hoor je ze niet meer, klinkt het in Amerika en daarbuiten. Altijd een grote mond, maar als het erop aankomt geven ze niet thuis. Joe-hoe, feministjes, reageer-eens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden