Nieuwsamerikaans hooggerechtshof

Vrouw die kandidaat-opperrechter VS van aanranding beschuldigt, komt getuigen in Senaat

De vrouw die de Amerikaanse kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh beschuldigt van aanranding, is bereid daarover aanstaande donderdag een getuigenis af te leggen in de Senaat. Haar advocatenteam heeft dit zondag op de valreep laten weten om te voorkomen dat de stemming over de benoeming van Kavanaugh tot opperrechter maandag doorgang kan vinden.

Kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof Brett Kavanaugh. Beeld AP
Kandidaat-rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof Brett Kavanaugh.Beeld AP

Christine Blasey Ford, een 51-jarige hoogleraar psychologie, beschuldigt de 53-jarige Kavanaugh ervan dat hij haar 36 jaar geleden tijdens een highschool-feest op een bed heeft gegooid en geprobeerd heeft haar uit te kleden. Hij zou de vrouw belet hebben te roepen door zijn hand op haar mond te houden. Ze vertelde haar verhaal vorige week in The Washington Post. Kavanaugh heeft de beschuldigingen ontkend.

De benoeming van de als conservatief te boek staande Kavanaugh is van groot belang voor de Republikeinen. Ze kunnen met hem het Amerikaanse Hooggerechtshof voor jaren een conservatieve meerderheid geven. Het is zeker voor de evangelisch-christelijke kiezers van Donald Trump een belangrijke reden geweest om in 2016 op hem te stemmen.

Toch willen de Republikeinse senatoren niet de indruk wekken over ernstige beschuldigingen van Ford heen te stappen met de Congresverkiezingen van november in het verschiet. Vrouwelijke kiezers zijn in veel staten belangrijk om Republikeinse kandidaten aan de winst te helpen.

Zowel Kavanaugh als Ford liet deze week weten een getuigenis te willen afleggen voor de Senaat. Ford had daarvoor wel enkele voorwaarden geformuleerd, zoals het oproepen van extra getuigen. Ook had ze gevraagd dat de FBI eerst onderzoek zou doen naar Kavanaugh alvorens te getuigen.

Maar de Republikeinen hebben al duidelijk gemaakt dat dat niet zal gebeuren. Om de druk op te voeren, had de voorzitter van de Senaatscommissie voor Juridische Zaken, Chuck Grassley, zaterdagmiddag als deadline gesteld om tot een definitief besluit over haar getuigenis te komen. Anders zou er maandag over de benoeming van Kavanaugh worden gestemd.

Trump twittert

President Trump, die zich sinds Ford de openbaarheid zocht afzijdig had gehouden, mengde zich vrijdag in de zaak rond zijn beoogde opperrechter. Via Twitter sprak hij eerst zijn steun en vertrouwen uit in Kavanaugh. ‘Rechter Brett Kavanaugh is een goede man, met een vlekkeloze reputatie, die nu onder vuur ligt van radicale linkse politici die geen antwoorden willen, maar alleen willen vernietigen en vertragen. Feiten doen er niet toe. Ik heb daar elke dag mee te maken in Washington’, twitterde hij.

Vervolgens zette hij vraagtekens bij de geloofwaardigheid van Ford. ‘Ik twijfel er niet aan dat als de aanval op dr. Ford zo erg zou zijn als ze zegt, zij of haar liefhebbende ouders meteen aangifte zullen hebben gedaan. Laat ze die aangifte op tafel leggen, zodat we datum, tijd en plaats weten!’, aldus de president.

Nipte meerderheid

De tijd dringt voor de Republikeinen om nog een conservatieve opperrechter aan te stellen. Ze hebben slechts een zeer nipte meerderheid in de Senaat (51-49), en vrezen in november hun meerderheid en dus ook hun kandidaat te verliezen.

De 53-jarige Brett Kavanaugh heeft nauwe banden met de Republikeinse partij en kan decennialang een stevige rechtse richting geven aan het instituut dat uiteindelijk de koers van het land bepaalt. Dit zijn zijn overtuigingen.

Over één ding zijn Amerikanen het eens in de kwestie-Kavanaugh: toen was #MeToo heel gewoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden