Vrouw die carrière wil maken moet ruimte krijgen

Volgens Ronald Plasterk werken Nederlandse vrouwen met kinderen liever in deeltijd als universitair docent dan dat zij hoogleraar zijn en voltijd werken (Forum, 28 maart)....

Vrouwen die in de wetenschap willen blijven en vaak parttime werken als hun kinderen nog klein zijn, komen moeilijker als hoogleraar aan de top omdat zij minder gepubliceerd hebben dan andere gegadigden die fulltime gewerkt hebben. Ze hebben daardoor ook minder tijd gehad om te 'netwerken', een belangrijke voorwaarde voor een hoogleraarpositie.

Het wordt hoogopgeleide vrouwen erg moeilijk gemaakt een carrière te combineren met kinderen. Dit is niet alleen te wijten aan gebrekkige kinderopvang, maar misschien nog meer aan sociale normen. Als fulltime werkende moeder ben je volgens de maatschappij een slechte moeder. En als klap op de vuurpijl overheerst daarnaast de opvatting dat je moet kiezen tussen kinderen of carrière. Bazen (mannen) denken dat vrouwen met kinderen die keuze al hebben gemaakt. Als een mannelijke collega een kind krijgt, wordt hij gefeliciteerd; een vrouwelijke collega in (dezelfde) positie wordt afgeschreven. Let wel, het gaat hier natuurlijk niet alleen om de emancipatie van de vrouw, ook mannen met kinderen zijn tegenwoordig minder geneigd voltijds te werken.

Een ander obstakel is wellicht dat vrouwen zelf minder direct aan hun bazen laten merken dat ze carrière willen maken. En het is jammer op te moeten merken dat capabele vrouwen zichzelf soms in de weg staan.

Ten slotte: er wordt in Nederland flink geïnvesteerd in het opleiden van vrouwen (meer dan 50 procent van de universitaire studenten is vrouw), maar vervolgens wordt de vrouwelijke hoogopgeleide beroepsbevolking niet optimaal benut. Ten dele zal dit komen doordat ze niet voltijds willen werken, maar aan vrouwen die bewust carrière willen maken, zal ruimte geboden moeten worden. Misschien dat er voor één Ronald Plasterk twee vrouwelijke hoogleraren in deeltijd aangenomen kunnen worden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden