Vrouw breekt City's 'Old Boys Network'

De Londense beurs - nog altijd veruit de grootste van Europa - krijgt een vrouw als baas. De 43-jarige Clara Furse is de opvolgster van Gavin Casey die in oktober de laan werd uitgestuurd na een ruzie met zijn eigen aandeelhouders....

DE NIEUWE bestuursvoorzitter van de grootste beurs van Europa spreekt vijf talen vloeiend, waaronder ook Nederlands. Clara Furse werd in 1958 in Canada geboren als Clara Siemens, dochter van een Nederlandse zakenman. Ze groeide op in Canada en Columbia en verhuisde op haar dertiende jaar naar Engeland. Hier maakte zij een indrukwekkende carrière in de derivatenhandel (opties en futures). Deze week werd ze tamelijk verrassend verkozen als de nieuwe bestuursvoorzitter van de London Stock Exchange, nog altijd de belangrijkste beurs in de City.

'Ze is een tough woman', merkte George Möller, de baas van de Amsterdamse beurs, ooit over haar op. Möller werkte enkele jaren nauw met haar samen binnen het bestuur van Liffe, de derivatenbeurs van Londen.

Ze is niet bang vijanden te maken, schreef The Financial Times over haar: als baas van de derivatentak van de Franse bank Crédit Lyonnais introduceerde ze een nieuw technologisch systeem en zette ze zonder enige scrupules een groot deel van de staf op straat. Toen de reorganisatie naar haar zin niet snel genoeg verliep, stapte ze zelf op.

Furse is nu de nieuwe bezem die de belangrijkste herenclub van de Londense City schoon moet vegen. Ze krijgt een zware taak, want de beurs van Londen is een reus op lemen voeten geworden. Het handelssysteem is verouderd en Londen is niet meer in staat effectentransacties van buiten het eigen land naar zich toe te halen. De London Stock Exchange - de belangrijkste trekpleister van de City - is daardoor zijn onaantastbare positie kwijtgeraakt en voelt de dreiging van continentale beurzen als Euronext (de samenballing van de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam) en Deutsche Börse.

Alle pogingen om het gevaar af te wenden zijn tot nu toe mislukt. Londen kreeg vorig jaar een paar keer hardhandig een lesje in bescheidenheid: de fusie met Deutsche Börse stuitte af op machtsverhoudingen en daarna werd de London Stock Exchange zelfs doelwit van een vijandige overnamepoging door de kleine beurs van Stockholm.

Furse zal de nieuwe koers moeten uitzetten. Na een studie aan de London School of Economics begon ze haar carrière in 1983 bij de derivatenexpert Phillips & Drew, waarna ze hoofd derivaten werd van de Zwitserse bank UBS. Toen die in 1997 samenging met Swiss Bank Corp werd ze plaatsvervangend directeur van de Londense derivatenbeurs Liffe, waarvan ze al in 1990 bestuurslid was geworden. Ze was hier het brein achter de coup waarmee toenmalig directeur Daniël Hodson op een zijspoor werd gezet. In 1998 stapte ze over naar Crédit Lyonnais. Ze slaagde erin de slecht lopende derivatentak van de Franse bank weer winstgevend te maken. Ze leerde daar ook Jean Francois Théodore kennen, de huidige president van Euronext.

Voor de London Stock Exchange is zij echter een volkomen nieuw gezicht. Ze maakt geen deel uit van het old boys network dat al meer dan tweehonderd jaar de dienst uitmaakt in de City.

'Het wordt tijd voor een meisje. De jongens hebben een kans gehad en hebben er een rotzooitje van gemaakt', stelde Brian Witherspoon van het beursmakelaarsbedrijf Wintersflood Securities, een van de belangrijkste critici van het huidige beursbestuur.

De beurs was volgens hem ook toe aan een buitenstaander met internationale ervaring die de zogenoemde Little Englander-mentaliteit van de City kan doorbreken. Daarnaast kan ze omgaan met computers en heeft ze verstand van derivaten: kortom, iemand die ook een visie zal hebben voor de 21-ste eeuw.

Maar behalve visie zal Furse - getrouwd en moeder van drie jonge kinderen - ook het tactisch vernuft moeten hebben om de belangen van de kleine commissionairs en de grote zakenbanken in Londen met elkaar te verenigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden