Vrouw beroofd van grootste goed

TJONGE jonge. Wat zijn die dokters toch knap tegenwoordig! Nu weer een man een kind laten dragen en krijgen. Ongelooflijk....

En die moet doorgang vinden.

Mannen met een placenta die na negen maanden een kind krijgen - wel met een keizersnee - het is een gedachte waar je even aan moet wennen. Wie wel eens een zieke man meemaakt, kan zich een beetje voorstellen hoe een zwangere man zich zal gedragen. En dat dan negen lange maanden achter elkaar.

Hoeveel zwangere vrouwen voelen zich door hun man niet begrepen en missen die kleine blijken van waardering? Hoeveel vrouwen hopen niet dat hun man eens zal begrijpen dat zwanger zijn niet altijd een bron van grote vreugde is, maar onzekerheden, pijntjes en andere ongemakken met zich meebrengt? Dat kan een man nu eens fijn allemaal ook meemaken.

Ooit sprak ik een arts van de Genderkliniek aan de VU, waar men op bestelling een andere sekse kan krijgen, en ook hij wist te vertellen dat die baarmoeder voor mannen binnen afzienbare tijd tot de mogelijkheden zou behoren. Hij was ervan overtuigd dat mannen daarvan gebruik zouden maken. Want als iets kan, zijn er ook meteen mensen die het willen.

Al was het maar om er even beroemd mee te zijn, want hoewel vrouwen dagelijks grote hoeveelheden kinderen baren, zal de eerste man die dat presteert een medisch wonder zijn en in alle media aandacht krijgen.

Het is niet het feit dat de medische wetenschap zich bezighoudt met zaken die wellicht wat minder belangrijk zijn dan het vinden van een geneesmiddel voor kanker, multiple sclerose of de ziekte van Alzheimer.

Ik snap ook wel dat het leuk is om te experimenten. En het gaat er ook niet om dat niemand ooit tegen dokters zegt, nu is het wel genoeg, ga maar iets anders doen.

Het gaat er eigenlijk vooral om dat vrouwen niet massaal in opstand komen tegen het constante tornen aan hun grootste kracht. Zwanger worden is nota bene het enige waarin ze zich van mannen onderscheiden en het enige waardoor ze bij veel mannen gezag afdwingen.

Vrouwen stellen dan ondanks het feminisme nog niet veel voor in de wereld, er is één ding dat ze nooit van vrouwen kunnen afnemen, iets dat als een wapen gebruikt kan worden en waar onze macht van af hangt. En dat is het feit dat vrouwen leven kunnen voortbrengen. Tenminste, dat hadden ze gedacht.

Eigenlijk hebben vrouwen het nog aan zichzelf te danken ook, zo achteloos gaan ze ermee om. Draagmoeders, baarmoeders-op-bestelling, het lijkt wel alsof vrouwen helemaal geen waarde hechten aan hun bijzondere eigenschap. Is er nou nooit eens iemand die beseft dat al die mensen die ongestraft aan dit soort dingen sleutelen, mannen zijn? Die zullen niet rusten tot ze vrouwen van hun grootste goed beroofd hebben. Zo wordt de vrouwelijke sekse een raar soort verzamelbak waar iedereen uit kan halen wat hen bevalt.

Liesbeth Wytzes

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden