‘Vrouw als bisschop is onverteerbaar’

De Church of England, moederkerk van de anglicaanse gemeenschap die wereldwijd 77 miljoen leden telt, verkeert in een diepe crisis vanwege een dreigend schisma tussen de conservatieve en gematigde vleugel....

Vrouwen kunnen sinds 1992 al tot priester worden gewijd, maar een behoudende stroming vindt dat de Church of England de verkeerde weg inslaat. Een paar dagen geleden dook een brief op waarin ruim 1.300 geestelijken, onder wie elf bisschoppen, dreigen de kerk te verlaten als zij geen garantie krijgen dat zij niet onder een vrouw hoeven te dienen.

Onrust bestaat ook al enige tijd over de tolerante houding ten opzichte van homoseksualiteit. De weerstand komt vooral uit de anglokatholieke vleugel van de kerk, die zich in 1534 afscheidde van Rome omdat koning Hendrik VIII van de paus geen toestemming kreeg om te scheiden van zijn vrouw.

Dit weekeinde houdt de Church of England een synode in York waar de twee kampen tegenover elkaar staan. Vorige week kwamen driehonderd rebellerende, conservatieve bischoppen en aartsbisschoppen al bijeen in Jeruzalem. Zij hebben een nieuwe vleugel opgericht die de autoriteit van de religieuze leider van de kerk, de aartsbisschop van Canterbury, niet langer erkent. Formeel is koningin Elizabeth het hoofd van de Church of England.

De aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, ligt al enige tijd onder vuur. Eerder dit jaar kwam hij in opspraak door te suggereren dat het goed zou zijn als Britse moslims op enkele terreinen de sharia, de islamitische rechtsleer, zouden mogen toepassen.

Hij kreeg donderdagavond bijval van de hoogste Britse rechter, Lord Phillips. Deze zegt geen reden te zien waarom de sharia, of enige andere religieuze rechtsleer, niet gebruikt zou kunnen worden bij alternatieve geschillenbeslechting.

Phillips sloot het instellen van shariarechtbanken echter uit, evenals bijvoorbeeld lijfstraffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden