Vrouw achter stichting Vrienden van Tom verdacht van fraude 800.000 euro

Met haar stichting Vrienden van Tom voor kinderen met een gedragsstoornis wist ze de media vaak te bereiken. Sinds enkele weken zit Yvonne B. (46) samen met haar partner Ramon B. (34) vast. Ze worden ervan verdacht voor 800 duizend euro aan zorggeld achterover te hebben gedrukt. Ze leidde wel een erg luxe leven, was betrokkenen al opgevallen.

Yvonne B. (vierde van links, onherkenbaar gemaakt) deed in 2009 met enkele moeders van adhd-kinderen mee aan een uitzinding van het KRO-programma Blootgewoon om geld in te zamelen met een naaktkalender. Beeld RV

Ze deed zogenaamd alles voor haar goede doel. Een benefietconcert in de Heineken Music Hall. Uit de kleren in het KRO-programma Blootgewoon, om geld in te zamelen met een naaktkalender. Er verscheen een paginagroot interview in De Telegraaf, een reportage van twee pagina's in de Volkskrant. Yvonne B. publiceerde zelfs het boek Vechten voor Tom en Shirley, over de problemen die ze had om de goede zorg te krijgen voor haar gedragsgestoorde zoontje.

Niemand bekommerde zich om kinderen zoals Tom, vertelde Yvonne keer op keer. De jeugdzorg gaf niet thuis, op school en bij sportverenigingen liep ze tegen een muur op. Daarom besloot ze eind 2006 zelf de Stichting Vrienden van Tom op te richten. Doel, aldus de Kamer van Koophandel: 'Het organiseren van (sport)activiteiten voor kinderen met een gedragsstoornis, alsmede voor hun familieleden.' Ouders en de media liepen weg met Yvonne, die toch maar mooi voor elkaar bokste dat tientallen kinderen met gedragsstoornissen als adhd, odd en pdd-nos, samen konden sporten en spelen.

Inmiddels is duidelijk dat het haar niet om de zielige kinderen te doen was. Yvonne B. wordt er samen met haar verloofde van verdacht ongeveer 800 duizend euro aan zorggeld achterover te hebben gedrukt. Geld dat ze onder meer afgelopen dinsdag, 30 april, hadden willen stukslaan met een groots huwelijksfeest in het Grand Belish, een luxehotel aan het strand nabij het Turkse Kusadasi. Maar voorlopig wordt er niet getrouwd. Yvonne B. en haar twaalf jaar jongere verloofde Ramon B. zitten vast.

De vraag is hoe zij de boel jarenlang konden oplichten, zonder dat iemand ingreep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.