Vrouw (94) pion in debat Britse zorg

Een 94-jarige ziekenhuispatiënte is in Groot-Brittannië de belangrijkste pion geworden in een hoog oplopend politiek debat over de toekomst van de gratis staatsgezondheidszorg....

De hoogbejaarde Rose Addis zou drie dagen onverzorgd en 'met bloed aan handen en voeten' in een ziekenhuis in Noord-Londen hebben gelegen. Deze zaak was voor de Conservatieve oppositieleider Iain Duncan Smith reden premier Blair aan de tand te voelen. De Conservatieven, die na hun verpletterende verkiezingsnederlaag besloten Labour continu te wijzen op de deplorabele staat van de openbare voorzieningen, zeiden dat de vrouw 'als een hond' was behandeld. Ze verweten Blair dat van de voorgestelde verbetering van de staatsgezondheidszorg nog niets is terechtgekomen.

Labour sloeg keihard terug. De Labourregering liet een brief uitlekken waarin het betreffende ziekenhuis meedeelde dat er van slechte verzorging geen sprake was. Bij de vrouw was volgens het ziekenhuis een hoofdwond gehecht, die bleef nabloeden. In zulke gevallen wordt het bloed niet altijd meteen weggeveegd.

Daarnaast zouden de problemen gedeeltelijk aan de patiënte zelf te wijten zijn geweest. Ze weigerde zich uit te kleden buiten bijzijn van haar dochter. Het ziekenhuis suggereerde zelfs dat de 94-jarige 'uit racistische motieven' verzorging door allochtone verpleegsters had geweigerd.

Deze uitlatingen wekten woede bij de familieleden van Rose Addis. Ze waren niet alleen boos dat het ziekenhuis het 'geheime' medische dossier van hun moeder in de openbaarheid had gebracht, maar ontkenden eveneens dat ze racistisch is. 'Dit is een stoot onder de gordel', riep haar kleinzoon . Die beschuldiging trok het ziekenhuis in, maar het bleef erbij dat de vrouw 'een uitstekende verzorging' heeft gehad.

Gisteren gooide zowel Blair als Duncan Smith opnieuw olie op het vuur. In een rede in Newcastle verweet Blair de Conservatieven 'elk incident in de gezondheidszorg op te blazen'. 'Ieder individueel geval van een slechte of vermeende slechte behandeling wordt aangegrepen om iedereen in de National Health Service (NHS) te demoraliseren. De NHS is niet perfect, maar de meeste mensen worden uitstekend verzorgd', aldus Blair. Hij kritiseerde ook de kranten die volgens hem de misère van patiënten gebruiken om hun oplage op te krikken. 'De hypes van vandaag zijn de visverpakking van morgen.'

Duncan Smith, die de lange wachtlijsten, grote personeelstekorten en financiële problemen bij de ziekenhuizen beschouwt als een bewijs dat het systeem van gratis zorg niet werkt, noemde Blairs reactie 'deerniswekkend'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden