Vroom biedt best veel voor relatief weinig

Adres: Jan van Scorelstraat 33, Utrecht. Reserveren: 030-2510910. Open: di t/m zo vanaf 15 u (za vanaf 17 u), keuken vanaf 17.30 u....

In je eigen buurt aangenaam buiten de deur kunnen eten is in Utrecht altijd problematisch geweest, voor wie althans niet in het centrum of direct daaromheen woont. Dure zaken als Wilhelminapark (in Oost) en Jean d'Hubert (randje Lombok) buiten beschouwing gelaten, was het jarenlang behelpen. Langzaamaan wordt dat beter, nu Van der Valkachtige motto's als 'veel voor weinig' niet overal meer domineren.

Vroom, aan de Jan van Scorelstraat, kan dienen als voorbeeld van zo'n in een wijk verstopt restaurant waarover je steeds vaker goede verhalen hoort. Achter een opvallend bruin getint stuk pui zit sinds juli 2002 de keuken van een zaak die verhoudingsgewijs smal lijkt door de bar, die zich meteen aan de bezoeker opdringt. Het is nogal een ding, maar dat lijkt niet onlogisch: Vroom wil cafn restaurant tegelijk zijn, en van die combinatie vormt zo'n bar als vanzelf het warm kloppende hart. Dat contrasteert met de tafeltjes, waarvan je vooraf al weet dat het de bediening moeite zal kosten er alles op kwijt te kunnen. En dan is het deze avond nog druk ook er zijn plaatsen waar dat ergernis zou opwekken, maar Vroom valt in de categorie waar rumoer sfeerverhogend werkt.

Als aperitief drinken we een glas goede Chardonnay, de allemansvriend die hier huiswijn is. De kaart wekt een even familiaire indruk: het meeste is overbekend, van carpaccio tot tournedos-stroganoff. Typisch geval van jammer is dan weer wel dat de fantasierijkst klinkende gerechten (met schaaldieren gevulde praline van zalm; in rozemarijnolie gegaarde zeeduivel met knoflook-rijstballetjes) zijn uitverkocht.

Vooraf nemen we een salade van avocado en Hollandse garnalen en de 'combinatie van peperkalfslende en a minute gemarineerde tonijn met zongedroogdetomatenmayonaise', beide 7,50 euro. Het zijn flinke salades. Qua smaak houden kalfslende en tonijn zich misschien wat op de vlakte, maar de oeroude mix van avocado en garnalen blijft glansrijk overeind.

Daarna komen gebraden lamskoteletten,mooi rosan binnen, gepresenteerd op een taartje van spinazie en champignons (18,50 euro). Die koteletten zijn ook weer niet de kleinste. Als dan nog het toetje (6,50 euro) arriveert in de vorm van drie bergjes hangop, evenveel stukken gebakken banaan en een bolletje ijs zoveel en zo machtig dat het halve restaurant had kunnen meegenieten en de rekening nipt onder de 90 euro blijft (fles wijn, fles water en koffie inbegrepen), moet de slotsom wel zijn dat Vroom er een sympathieke variant van de slogan 'veel voor weinig' op nahoudt. Laten we zeggen: best veel voor relatief weinig. Best goed ook.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden