Vroman krijgt VSB-Poëzieprijs voor 'Psalmen'

De bundel Psalmen en andere gedichten van Leo Vroman is bekroond met de VSB Poëzieprijs 1996. Vroman werd door de jury verkozen boven zes andere genomineerde dichters: Benno Barnard, Huub Beurskens, Neeltje Maria Min, L.F.Rosen, Patty Scholten en Willem van Toorn....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Leo Vroman's oeuvre was al groot en was zelfs al eens verzameld. Maar met Psalmen en andere gedichten heeft de dichter op tachtigjarige leeftijd, aldus de jury, toch nog weer een nieuw hoogtepunt aan zijn werken toegevoegd.

De jury: 'Terwijl deze gedichten enerzijds aansluiten bij het vroegere werk en in dat opzicht de lezer niet voor verrassingen stellen, moet anderzijds worden geconstateerd dat de dichter in de plastiek van zijn beelden en vooral in de geconcentreerdheid van zijn zegging nog steeds wint aan overtuigingskracht.' Met zijn psalmen heeft Vroman 'een in onze poëzie nieuwe religieuze dichtkunst' geschapen.

In Psalmen en andere gedichten richt Vroman zich tot zijn eigen God. Een onpersoonlijkd God, die hij Systeem noemt, maar die gaandeweg toch menselijke trekjes krijgt. Vroman kan niet zonder. In de laatste psalm vraagt hij 'hem': maar. . . heeft u ook een buitenkant? Vroman toont medeleven met God, zijn collega-schepper: hij wil hem troosten, en zelfs zijn kleine billetjes bepoederen.

Gert Jan de Vries vergaf Vroman in de Volkskrant de slappe en flauwe gedichten die diens bundels soms ontsieren. Hij schreef over Vroman's dichtkunst: 'Vroman publiceert nu al meer dan vijftig jaar eigenzinnige, merkwaardige poëzie zonder zich iets van modes en gewoonten aan te trekken. Het oeuvre is in alle opzichten een eigen schepping.' In zijn gedichten plaatst Vroman zich naast God. Vroman blijft in al zijn gedichten de baas, zelfs als hij beschrijft hoe zijn geheugen minder wordt:

Wat ik allemaal moest leren

weten

sinds mijn hersenen moesten ontstaan

wil ik om ze fijn te doen vergaan

net zo maar omgekeerd vergeten

De poëzie van Leo Vroman is eerder bekroond met de P.C. Hooftprijs (in 1965). De VSB-poëzieprijs, vijftigduizend gulden, is in geld gemeten de grootste jaarlijkse poëzieprijs van Nederland. De prijs wordt op dinsdag 18 juni in De Rode Hoed in Amsterdam uitgereikt.

De jury die Vroman bekroond heeft, bestond uit hoogleraar Wim Bronzwaer (voorzitter), dichter/essayist Herman de Coninck, Tatjana Daan (directeur Poetry International), dichter/vertaler Max Nord, en Marjoleine de Vos (redacteur NRC-Handelsblad).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden