VROM staakt subsidie bij vijf milieugroepen

Welgeteld 27 milieuorganisaties kregen in 1997 geld van het ministerie van VROM. Samen mochten ze dertien miljoen gulden verdelen. In 1998 verdwijnen vijf organisaties van de lijst en steekt VROM er nog eens negen miljoen gulden in....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

De sanering past in de lijn van het rijk om minder geld uit te geven aan de organisaties en meer aan specifieke projecten. Daarmee is dit jaar een voorzichtig begin gemaakt. VROM gaf ruim zeven miljoen gulden subsidie aan projecten voor een schoner milieu.

De subsidielijst voor 1997 loopt van 125 duizend gulden voor 'draagvlakvergroting ecotax-plus' van de Aktie Strohalm tot 80 duizend gulden voor Waterpakt, dat onderzoek doet naar een schoon onderwaterschip.

De Stichting Natuur en Milieu tekent voor tien van de tachtig projecten, Milieudefensie klopte vier keer aan bij minister De Boer. Zo betaalt VROM twee ton mee aan de campagne die Milieudefensie in Europa voert om een heffing op vliegtuigbrandstof ingevoerd te krijgen. Nog eens tachtig mille wordt besteed aan 'minder vliegreizen', eveneens van Milieudefensie.

Natuur en Milieu krijgt 324 duizend gulden van VROM voor 'meststoffen in en uit de landbouw' en anderhalve ton voor 'een duurzaam Europees vervoersbeleid'.

De Kleine Aarde ontvangt 35 duizend gulden voor de renovatie van het Kringloophuis en de Vereniging tot behoud van het IJsselmeer iets meer dan 52 duizend gulden voor een tentoonstellingsschip.

De VVD stelde woensdag de overheidssubsidie voor organisaties als Milieudefensie en VluchtelingenWerk ter discussie in het debat over het financiële beleid voor het komend jaar. Het steekt de liberalen dat de overheid betaalt voor acties tegen haar eigen beleid.

Het VVD-kamerlid Hoogervorst: 'Milieudefensie is een fantastische organisatie. Maar ik vind het wel een beetje zot worden als deze Kamer, die heeft besloten dat er een vijfde landingsbaan op Schiphol moet komen, instemt met subsidiëring van een organisatie die geen andere opdracht heeft dan dat besluit te dwarsbomen.'

Hoogervorst kreeg geen steun voor zijn betoog. PvdA-kamerlid Van der Ploeg noemde de opmerkingen van zijn VVD-collega 'een bliksemafleider voor gebrek aan een eigen verhaal' en zei dat het financieel gezien om 'peanuts' gaat.

'Het gaat niet om het geld, maar om de principiële vraag', erkende Hoogervorst. Hij zei dat de twee organisaties zich toeleggen op 'frustratie van beleid'.

Volgens Van der Ploeg is het echter in het belang van de democratie dat de overheid een countervailing power heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden