Vrolijk woedend zijn met de PVV

Tot voor kort was de PVV de partij van de stille kiezers. Maar sinds zaterdag is dat anders. De PVV-achterban laat zich zien en laat van zich horen. Want het is hoog tijd voor protest.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER STERRE LINDHOUT

DEN HAAG - Er bestaat zoiets als vrolijke volkswoede. Dat bewijzen de ruim duizend bezoekers van het eerste PVV-protest tegen het kabinetsbeleid, zaterdagmiddag in Den Haag. In afwachting van Geert Wilders steken zijn aanhangers hun handgeschreven aanklachten dreigend de heiige hemel in: 'Blijf van mijn pensioen af', 'Mark moet Oprutten' en 'eerst het zuur dan het zoutzuur'. Maar de gezichten onder de grimmige spandoekteksten lachen. En als de band Kom van dat dak af inzet, komt het zelfs tot danspassen.

Daar, op de als officiële protestplek aangewezen uitstulping van het Malieveld, maakt Geert Wilders zijn debuut als actievoerder. Natuurlijk, tijdens zijn 'verzetstour' door Nederlandse gemeenten vertoonde hij zich ook al 'in het wild', zij het omringd door bewakers. Maar nog nooit eerder stond Wilders op de zeepkist, een kolkende massa aan zijn voeten. Alleen wie goed kijkt ziet de vierkante mannen met oortjes in de voorste rijen.

In afwachting van zijn komst beplakken vier vriendinnen uit het oosten van het land - 'dat hoor je wel hè?' - giechelend hun borstpartij met stickers. 'Genoeg is genoeg' staat erop, het thema van het protest. Op de door de organisatie verstrekte witte ballonnen staat hetzelfde. 'We hebben allemaal op Geert gestemd', zegt Marie-Louise Hannenberg (27).

Ze wordt tijdens haar werk in een verpleeghuis in Enschede nog elke dag overtuigd dat haar partijkeuze de juiste is. 'Dit kabinet kleedt de zorg uit. Ik sta vaak in m'n eentje op een zaal vol mensen die hulp nodig hebben. Allemaal mensen die ons land na de oorlog hebben opgebouwd en die mensen moet ik dan allemaal afraffelen, omdat er verder geen personeel is.'

Nog niet zo lang geleden was de PVV de partij van de stille kiezers. Aanhanger van Wilders was je in het stemhokje, maar liever niet in het openbaar. Die schroom lijkt in Den Haag verdwenen. Hier staan voornamelijk trotse PVV-stemmers.

'Als het kon zouden we lid zijn van de partij,' zegt Gitta van den Berg (66) uit Rotterdam-IJsselmonde. Ze is hier samen met haar man en een bevriend echtpaar. De vier hebben zich voor de gelegenheid mooi aangekleed. De mannen jasje-dasje, de vrouwen in rok en blouse.

'De eurofielen verkopen ons land, dus het is hoog tijd voor protest', zegt Van den Berg.

'Rutte sust ons in slaap met zijn leugenachtige praatjes.' Oud-binnenschipper Henk de Vlieger vindt de hele politiek 'oplichterij'. 'Wij zien ons pensioen verdampen terwijl zij gevechtsvliegtuigjes kopen. Ja, want die deal over de JSF is natuurlijk allang gesloten.'

Oh, wat hoopte Gitta van den Berg een jaar geleden dat Wilders het tot premier zou schoppen. 'Maar dat is de pest, hè? Niemand wil met hem regeren. Daarom staat hij nu hier.'

'Rutte II of PVV?' Vraagt Wilders de menigte. 'PVV!' Veel ingewikkelder dan dat wordt het verhaal van Wilders niet. De bekende monsters onder het bed van de PVV-stemmer komen in polonaise uit de microfoon: de massa-immigratie, de islamisering, links Nederland, maar vooral Brussel en de euro. Stuk voor stuk worden ze onthaald met gejoel.

'Rutte rot op, Rutte rot op', zingt een vrouw met een stemgeluid dat niet onderdoet voor een bariton. Haar handboeivormige oorbellen zwiepen mee.

Tot veel verder dan het geluid van de demonstratie draagt, staat politie. Te voet, te paard, per mountainbike, per auto en per ME-bus. In de Koninginnegracht liggen zelfs boten met agenten. Ze hebben het niet bijzonder druk. Een man wordt gearresteerd. Dat is er één minder dan verderop, op het Plein waar de antifascistische tegendemonstratie plaatsvindt.

'Rutte II of PVV?' - 'PVV! PVV! PVV!' Bij de vierde keer scandeert het publiek al voordat Wilders uitgesproken is. Een optimist zou daaruit hoop kunnen putten voor de participatiemaatschappij.

Niet iedereen juicht en schreeuwt mee. Helemaal achterin dollen vier mannen in zwarte bomberjacks met Heli, een terriër met de Nederlandse driekleur om haar nek geknoopt. Ze zijn hier omdat ze tegen het kabinet zijn, maar ze zijn geen PVV'ers. 'Wij zijn nog een tikkie rechtser', zegt Frans. 'We kennen elkaar van de NVU, de Nederlandse Volksunie.' Wilders vinden ze niet de beste politicus, maar de minst slechte.

'Wilders is te veel pro-Israël', zegt Frans Vogels (35). 'Wij hebben niet zoveel met joden.'

'Ook niet met de islam', vult Owen Koenekoop (17) aan. 'Maar we hebben ook niet zoveel met Hitler, dus we zijn geen nazi's.'

Dat laatste is gelogen, leert nader onderzoek. Frans Vogels is een beruchte neonazi die zich op internet FranSS noemt.

De NVU is niet de enige neonazibeweging tijdens de demonstratie. Ook de neogroep Blood&Honour en het pas opgerichte Identitair Verzet - bekend van de kettingen om het schoolhek van Ibn Ghaldoun in Rotterdam - zijn present.

Om precies twee uur stopt de muziek. De vergunning is afgelopen. De menigte trekt de stad in. Ontevreden met het kabinet, maar zichtbaar tevreden met deze dag. Agenten kijken toe.

Een grote man met een snor verlaat het terrein. Op zijn spandoek staat 'Samen voor ons eigen', de slogan van Jacobse en van Es van de Tegenpartij, twee typetjes van Van Kooten en de Bie uit het begin van de jaren tachtig. Profetische satire.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden