Vrolijk kindergeloei vult halfvolle Arena

AMSTERDAM - Oorverdovend schel is het gejuich als Siem de Jong in de tiende minuut Ajax naar 1-0 schiet. Het snerpende kindergeloei ketst tegen het dak van de heksenketel en stuitert terug de tribunes op. Zelden zullen in een nog geen halfvolle Arena zo veel decibellen zijn geproduceerd. Ajax-AZ is een waar voetbalfeest.

Dat Ajax-AZ geen doorsneewedstrijd is, blijkt uit alles. Een spandoek met het AZ-logo hangt over de graffiti van de F-side, ooit een broeinest van hooligans, en ontneemt het zicht op een wijzende Johan Cruijff. Vier branieschoppers bedanken de aanstichter van het uitje door twee keer drie kwartier te wapperen met het spandoek 'Wesley bedankt'.

Een spandoek met 'Wij geven het goede voorbeeld wel' hangt naast 'Hup Ajax AZ'. In het vak van 410, de luidruchtigste Ajax-supporters, springen plukjes AZ-aanhangers juichend op bij de doelpunten van de Alkmaarse club.

Die van Ajax zijn in de meerderheid, maar daar is gaandeweg steeds minder van te merken. Ze zitten bij elkaar in de vakken; rivaliteit is er amper. Zo zijn ze ook naar binnengeschuifeld, zij aan zij. 'AZ boe' en 'Weg met Ajax' zijn de ernstigste verwensingen. 'Feyenoord', roept een jongetje. 'Dat moet je hier niet zeggen', waarschuwt een klasgenoot.

Ook voor en na de wedstrijd is het een gezellige boel. Geen ME, maar politieagenten met platte pet die met de armen op de rug tussen de kwetterende kinderen kuieren. Meisjes met Ajax op het voorhoofd en hartjes op de wangen slaan de arm om jongens met rood-wit beschilderde gezichten.

Veel moeders, en ook wel vaders, glimmende vaders vooral. Gewoonlijk staan ze niet vooraan als het aankomt op klusjes op school, maar nu hebben ze toch maar mooi een kaartje versierd, zie je ze denken.

Een leerkracht gaat tussen zijn leerlingen staan en doet voor hoe de fanatieke fans van 410 schouder aan schouder van links naar rechts springen. 'Dat kunnen ze de hele wedstrijd volhouden.'

De basisschool 't Praathuis uit Culemborg is met 26 kinderen van de partij. Ze hebben zich op de excursie voorbereid door te kijken naar het Jeugdjournaal en enkele filmpjes uit de lespakketten van Ajax. Vooral de beelden van hooligans die een hek omver gooien, maakten indruk. De leerlingen hadden geloeid van verontwaardiging.

Peter Rodenburg, directeur van de Antoniusschool uit Kudelstaart, haalt zijn AZ-sjaal onder zijn jas vandaan, toont het logo en zegt tegen het groepje dat hij onder zijn hoede heeft: 'Het gaat om respect hebben voor de tegenstander. Je kunt alleen een spel spelen als je met z'n tweeën bent.'

In de metro terug hebben twee jochies hun eigen nabeschouwing.

'Achter de goal staat heel groot Johan Cruijff, nummer 14 voor altijd.'

'Ze missen Johan Cruijff.'

'Johan Cruijff is oud.'

'Ik bedoel toen-ie jong was.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden