Vrolijk kerstfeest

NIEMAND heeft me nog bedreigd, dus ik begin een beetje nattigheid te voelen. Moet ik niet eens een film maken over een voetbalclub?...

Burgemeester van Den Bosch worden is natuurlijk ook een optie. Of president-directeur van de NS, die bedacht is op een klein Molukkersbrandje in het midden des lands, en plotseling blijkt het hele net plat te liggen. Of competitieleider van een door het Algemeen Dagblad uitgeschreven oliebollenbakwedstrijd aan het eind waarvan twee tot moordzucht getergde bakkers met lege handen staan.

Sociologen schijnen overuren te maken.

Een trendwatcher die lieveronbekend wilde blijven ('ik krijg al meer anonieme telefoontjes dan me lief is') wees me op een in de bioscoop veel vertoonde werfspot van de landmacht. Daar zie je eerst brullende tijgers, aanstormende neushoorns en angstaanjagend huilende wolfshonden, en ten slotte een reusachtige tankvan het nieuwste NAVO-type - waarna aan de duidelijkheid van de slagzin niet meer getwijfeldkan worden: soms is dreigen genoeg.

Zou Defensie op die manier eigenlijk het startschot hebben gegeven voor de dreigjacht waaronder we nu gebukt gaan?

'Laten we allemaal ons gezond verstand gebruiken', zei Kok, toen hem in het vliegtuig uit Warschau (waar hij als makelaar vijftigduizend Poolse verpleegsters op de kop had getikt om het dreigende zorgtekort in Nederland op te lossen) was verteld dat de bedreigde Rombouts het in Oeteldonk aanzienlijk in z'n broek deed?

Maar hoe sterk staat Kok zelf? Midden in het denkproces over z'n politieke toekomst wordt hij bedreigd door de voorzitter van de Tweede Kamer, en nog geen twee dagen later springt Marcel van Dam op Jeltjes bagagedrager, en doet Melkert er meteen bij op de schroothoop van de sociaal-democratische geschiedenis. In weinig partijen scheuren volgens mij met open knalpot zoveel Hell's Angels voorbij als in de Partij van de Arbeid.

Aan de andere kant blijkt Paul Rosenmöller zich weer bedreigd te voelen, omdat dezelfde Kok zonder fatsoenlijke waarschuwing vooraf de ene man na de andere voor een door Eef Brouwers onhandig geregisseerd verlovingssketchje als schoonvader van een koningskind op het toneel roept, zodat volgende week de voormalige Laurens Jan Brinkhorst van Argentinië misschien wel plompverloren en onaangekondigd in de schijnwerpers van de RVD staat.

Het golft anders gezegd op en neer. Ik kan wel vrezen dat ik niet meer meetel als ik niet bedreigd word, maar je kunt het natuurlijk ook omdraaien. Wordt het niet langzamerhand tijd dat ik zelf de vuist om te beginnen 's voorzichtig op tafel sla, waarna ik altijd nog met een paar geestverwanten een studio kan bestormen, een bom kan plaatsen of een supporter van FC Den Bosch in de borst kan schieten?

Ik zag de directeur van Taxi Centrale Amsterdam die neteen kort geding had verloren.Zijn oogopslag beloofde weinig goeds voor de concurrentie, de president van de rechtbank, en Job Cohen.

Ex-voorzitter Aalbers van Vitesse - elke voetbalvereniging is naar mijn assertieve mening een criminele organisatie - heeft honderd miljoen gegenereerd om de club van de 'sponsorterreur' van Nuon te verlossen: alleen dat bedrag klinkt al als een intimidatie.

De vraag is welke kant je het best kunt kiezen.

Homo homini lupus, zeiden de oude Romeinen al een eeuw of drie voor onze jaartelling. Daarna is dat kindeke geboren op aard, maar dat heeft niet fundamenteel geholpen. Straks eet ik een stukje kerstvlees en dreig (zeven jaar later, dat wel) dood te gaan aan Creutzfeldt-Jakobs - en dan?

Ik denk dat ik de kat eerst nog maar even uit de boom kijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden