Vrolijk buiten de lijntjes****

Het plezier van de acteurs spat ervan af in deze film met een frisse toon.

ROMANTISCHE KOMEDIE


Regie: John Carney. Met: Keira Knightley, Mark Ruffalo, Catherine Keener, Adam Levine, Hailee Steinfeld, Mos Def


104 minuten, in 28 zalen


Keira Knightley zingt zelf haar liedjes in Begin Again en eigenlijk zou je ze voor in totaal 1 dollar moeten kunnen downloaden. Inclusief verkeersgeluiden, toevallige kinderkoortjes, politiesirenes en over geluidsoverlast klagende New Yorkers op de achtergrond.


Dat is immers het concept dat ex-platenproducer Dan (Mark Ruffalo) bedenkt nadat hij singer-songwriter Gretta (Knightley) in een café heeft horen zingen: een cd waarbij elk liedje op een andere straathoek is opgenomen, op het dak van een kantoor of in de metro. Elk liedje zijn eigen sfeer, klankcoulissen en stoorzenders. En als niemand het album op de traditionele manier wil uitbrengen, het dan maar als ultragoedkope download beschikbaar stellen.


Je zou Begin Again gemakkelijk kunnen uitleggen als een goedgemutste aanval op de sleetse gewoonten van de muziekindustrie. Te meer omdat alle opgevoerde platenbonzen gladjakkers of lapswanzen zijn waaraan geen rechtgeaarde muzikant zijn of haar talent zou willen verspillen. Eigenlijk is Dan ook zo iemand. Beroemd geworden dankzij enkele succesvolle muzikale ontdekkingen die al ver in het verleden liggen, uitgerangeerd door zijn ambitieloosheid, drankmisbruik en mislukte gezinsleven: hij leeft gescheiden van zijn vrouw Miriam (Catherine Keener) en weet niet eens hoe oud zijn dochter (Hailee Steinfeld) is.


Maar hij valt nog te redden, zo illustreert regisseur-scenarist John Carney wanneer Dan op Gretta stuit. Terwijl zij zichzelf op de gitaar begeleidt, ontspruit in Dans hoofd een compleet arrangement met piano- en cellopartijen. Je ziet die instrumenten opeens ook om Gretta heen op het podium staan, terwijl ze zichzelf lijken te bespelen. Een ietwat knullige scène, maar het idee erachter is duidelijk en aanstekelijk.


Carney, die zijn grootste succes oogstte met de hartverwarmende straatmuziekmusical Once (2006), wil zo natuurlijk ook de eerste vonkjes over laten springen tussen zijn helden. Terwijl Gretta helemaal geen zin heeft in een zangcarrière - ze is net gedumpt door haar vriend, de populaire popzanger Dave (acteur en popster Adam Levine) - valt ze toch voor Dans charisma en waardering. De scènes waarin hij haar van de ene New Yorkse locatie naar de andere sleept en een onwaarschijnlijk leger aan gastmuzikanten bijeen trommelt, zijn absoluut de leukste van Begin Again.


Knightley en vooral Ruffalo stralen zo veel plezier uit, dat je gemakkelijk in de hele missie gaat geloven. Dat Knightley middelmatig zingt, doet er dan helemaal niet toe: de film compenseert zulke bezwaren ruimschoots met zijn lieve, frisse toon.


Sterk is ook hoe Carney het spannend houdt of Dan en Gretta wel voor elkaar zijn bedoeld. Van liedje op liedje verzoenen de twee zich steeds meer met hun exen, waarbij Carney het aannemelijk maakt dat juist die oude liefdes opbloeien. En zo vindt Begin Again steeds weer een ongedwongen manier om vrolijk buiten de gebaande paden van de romantische komedie te lopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden