Vroemen in hoger beroep twee jaar geschorst

amsterdam Simon Vroemen is wegens doping veroordeeld door het Instituut Sportrechtspraak. De voormalig steeplechase-specialist kreeg in hoger beroep een schorsing van twee jaar opgelegd. Op zijn website kondigde hij aan dat hij tegen de uitspraak in beroep gaat bij het sporttribunaal CAS.

Mark van Driel

Vroemen (41) testte op 14 juni 2008 positief op de verboden spierversterker metandiënon tijdens een controle buiten competitieverband. Afgelopen januari werd hij na een slepende procedure vrijgesproken wegens vormfouten van het dopinglaboratorium in Keulen.


De commissie van beroep van het Instituut Tuchtrechtspraak kwam tot een ander oordeel. Zij acht het verweer van Vroemen, die altijd heeft ontkend dat hij doping heeft gebruikt, niet geloofwaardig. Dat verweer was drieledig.


Vroemen stelde dat de dopingcontroleur niet volgens de regels heeft gehandeld. Hij beweerde dat de afgenomen urine tijdens het transport een chemische verandering heeft ondergaan, waardoor zijn testuitslag vals-positief zou zijn. En hij vond dat het laboratorium de analyseregels niet had nageleefd. Het A- en B-monster zouden niet door verschillende personen zijn geanalyseerd, zoals is voorgeschreven.


Volgens de commissie van beroep hebben de dopingcontroleur en het dopinglaboratorium in Keulen de regels nageleefd. Door het laboratorium zijn geen vormfouten gemaakt, zoals in de eerdere uitspraak van het Instituut Sportrechtspraak werd gesteld. De commissie acht het ook onwaarschijnlijk dat het transport van de urine een vals-positieve test heeft veroorzaakt.


Die laatste theorie is uitvoerig behandeld. Een aantal wetenschappers steunde Vroemen in zijn mening dat in de vier dagen tussen de dopingtest en de dopinganalyse mogelijk chemische omzettingen in zijn onvoldoende gekoelde urine hebben plaatsgehad, met een positieve uitslag als resultaat. Een van die wetenschappers was een bevriende collega van de vader van Vroemen.


De dopingreglementen schrijven niet voor dat urinemonsters gekoeld moeten worden. Toch is dat volgens directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit deels wel gebeurd. Een kwartier na de test is de urine ingevroren. In die staat is de plas ook bewaard bij de controleur en de Dopingautoriteit. Tijdens het nachtelijke transport naar het dopinglaboratorium was de gemiddelde temperatuur volgens Ram ongeveer 10 graden.


Hoewel die informatie om een technische reden niet werd toegelaten tot de tuchtzaak, verwierp de commissie de theorie van Vroemen toch. Zij acht niet bewezen dat het anti-astmamiddel pulmicort, waarvoor Vroemen een dispensatie bezat, tot een positieve test van metandiënon kan leiden. Het laboratorium in Keulen, dat de dopingtests uitvoerde, ontdekte bij het hertesten van tientallen monsters geen enkele zo spontane omzetting.


Ook twintig andere laboratoria, die de theorie op verzoek van de Dopingautoriteit onderzochten, hebben zo'n omzetting nooit waargenomen.


De Dopingautoriteit is blij met de veroordeling. Directeur Herman Ram trok bij de eerdere vrijspraak van Vroemen openlijk het niveau van de tuchtrechters in twijfel. Die zouden de reglementen onvoldoende hebben nageleefd. Hij ziet de eventuele gang naar het CAS vol vertrouwen tegemoet.


Vroemen ziet in de veroordeling een complot. Op zijn website stelt hij dat de commissie 'onder invloed van de grote druk van het WADA' tot de veroordeling is gekomen. Ram noemt die veronderstelling absurd. 'Er is natuurlijk geen contact tussen de commissie en het WADA.'


Hoewel de positieve test Vroemens afscheid als steepleloper betekende, was hij de laatste tijd erg actief op de weg. Onlangs werd hij in de marathon van New York 34ste, in 2.28.17.


Vorige maand werd de oud-manager van Vroemen, de Oostenrijker Stefan Matschiner, veroordeeld tot een maand celstraf en veertien maanden voorwaardelijk wegens dopinghandel. De Oostenrijkse rechter achtte bewezen dat hij aan minimaal acht topsporters doping had verstrekt.


De schorsing van Vroemen duurt tot 3 mei 2011. Het eerste deel van zijn schorsing was van 21 juli 2008 tot 28 januari 2010.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden