Vroegere sponsor meldt zich weer bij volleybalbond

Nationale-Nederlanden, de vroegere hoofdsponsor van de Nederlandse Volleybal Bond, wil terugkeren in het volleybal. De verzekeringsgigant heeft de in financiële problemen verkerende NeVoBo aangeboden de World League, het zomerse landentoernooi, te kopen....

Van onze verslaggever

John Volkers

AMSTERDAM

Nationale-Nederlanden was van 1986 tot en met '92 de grote geldschieter van het zogenoemde Bankras-project, waarbij de mannenploeg zich ongestoord kon voorbereiden op de grote toernooien. Het bedrijf, voorheen goed voor een klein miljoen aan ondersteuning en tegenwoordig voor een veelvoud actief bij het Nederlands voetbalelftal, wil omtrent een kwart miljoen betalen voor een pakket aan rechten waartoe ook shirtreclame zou kunnen behoren. Voor de relatiesponsoring, de aankleding van grote wedstrijden, zou daar bovenop nog eens eenzelfde bedrag geïnvesteerd worden.

Het twee weken oude bod, dat van officiële zijde ontkend wordt, is langs informele weg bij bondsvoorzitter Van Zwieten terecht gekomen. Bij die actie achter de schermen werd de technische staf van de nationale mannenploeg ingeschakeld. De sponsoringafdeling van Nationale-Nederlanden passeerde de blijkbaar nauwelijks serieus genomen intermediair Dorna Nederland die enkele dagen later, op 1 december, door het eigen moederbedrijf op non-actief werd gesteld.

Sinds die dag ontbreekt het de volleybalbond aan de externe deskundigheid om zich commercieel te verkopen. Daaraan schort het al twee jaar bij de bond. In de eigen organisatie te Woerden heeft de NeVoBo geen mensen voor dat specialistische werk. Bondsdirecteur Hoex bemoeit zich bij gelegenheid met die portefeuille die vorige winter een aantal maanden in handen was van de toen als 'handelsreiziger' opererende bondscoach Alberda.

De man achter het WK-zilver van Athene is vermoeid geraakt en houdt zich verre van uitputtende extra-sportieve activiteiten. Wel heeft hij zijn denkbeelden gegeven voor de opzet van de stichting BTS dat met een budget van 2,5 miljoen de topsportafdeling van de NeVoBo dient te runnen. Onder die vlag zou een geslaagd World League-project goed passen.

Nederland treft in de zesde editie van het miljoenentoernooi WVL Europese tegenstanders van allure: wereldkampioen Italië, runner-up Bulgarije en outsider Griekenland. Bij het recente VTV-volleybalgala kwam die aantrekkelijke competitie ter sprake.

Alberda kon het geïnteresseerde NatNed, sinds een brain-storm-sessie van de directie op zoek naar nieuwe projecten, toezeggen dat al zijn topspelers bij die World League-duels present zullen zijn. Die toezegging - onder voorwaarden - heeft hij sinds de Super Four in Japan. Voor Nationale-Nederlanden is het voldoende als de spelers bereid zijn in hun vip-ruimten te verschijnen. Een speelverplichting zal niet worden ingesteld.

In de wandelgangen wordt gesproken van een eis om bepaalde bondsfunctionarissen buiten de opzet te houden. Bij het bondsbureau is de onzekerheid over de toekomst groot. Sommige, aantrekkelijke activiteiten worden overgeheveld naar de nieuwe BTS. Gisteren werd uit Woerden dan ook haast verheugd gemeld dat hoofd sponsoring Van Es van NatNed na telefonisch contact had verklaard dat 'een eventuele sponsoring niet aan de orde was'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden