Vroeger wist Willem Ruis wat de meeste mensen deden, nu is het Google

De bewust digibete burger

Willem Ruis presenteert Vijf tegen vijf Foto anp

Niet iedereen staat erbij stil, maar dit jaar is Willem Ruis 32 jaar dood. Eerlijk is eerlijk: zelf moest ik het sterftejaar van Ruis ook even googlen. Bij het intikken van de letters 'Willem' merkte ik dat de zoekopdracht 'Willem Ruis' minder populair is dan 'Willem Holleeder' of 'Willem Alexander'.

Ik googlede Ruis omdat ik de laatste tijd zo vaak moet denken aan een quiz die hij in de vroege jaren tachtig presenteerde: Vijf tegen vijf. Daarin moesten mensen raden wat de mééste mensen doen. Voorbeeld: wat doen de meeste mensen als ze laat thuis komen en geen zin hebben om te koken? Als het panel er niet uitkwam, riep Ruis heel hard: 'Het Nederlands publiek zei... Chinees halen!'

In retrospectief besef ik dat dit analoge quizformat bijna een blauwdruk was voor het digitale tijdperk. Dat draait namelijk voor een groot deel om wat de mééste mensen doen: de meeste likes, de meeste views, de meest clicks. Ik ben een digibeet, dus ik houd die views en likes zelf niet goed bij.

Gelukkig zijn computers genereus in het delen van alle muisklikken die ze opslaan. De zwangerschapsfoto van Beyoncé kreeg in 2017 de meeste likes op Instagram. Shape Of You was het meest gestreamde nummer op Spotify. 'Anne Faber' was de meeste gegooglede zoekopdracht in Nederland.

Bovenstaande cijfers kwamen tot mij via de papieren Volkskrant. Zeg gerust dat ik me daarna voelde als een lid van het panel van Vijf tegen vijf medio 1983. Als Willem Ruis onthulde wat de meeste mensen deden, riep dat panel steevast in koor: 'Oooh, natúúrlijk!'

's Werelds meest bezochte stad in 2017 was Bangkok. Graag hoor ik wat 's werelds minst bezochte stad was. Als het er een beetje veilig is, wil ik er graag naartoe. Wat de minste mensen doen is altijd interessanter dan wat de meeste mensen doen.