Column

'Vroeger moest je voor goor nieuws in de leesmap van de dokter zijn'

Het nieuws over Boston kwam binnen en daar waren de leedvergelijkingen. 'In Irak en Syrië gebeuren dit soort dingen dagelijks en daar besteden we geen aandacht aan'. 'Laten we ons liever druk maken om het werkelijk relatieve nieuws, het circus van de wansmaak', schrijft columnist Johan Fretz.

Fajah Lourens op de rode loper voor aanvang van de premiere van de speelfilmkomedie Als je verliefd wordt. Beeld null
Fajah Lourens op de rode loper voor aanvang van de premiere van de speelfilmkomedie Als je verliefd wordt.

Terwijl iedereen gisteravond geschokt achter de computer zat te kijken hoe zich in Boston een ramp voltrok, stonden de moraalridders alweer klaar om duidelijk te maken dat het toch allemaal wel erg relatief was.

Veel voorbij zien komen op Twitter: 'In Irak en Syrië gebeuren dit soort dingen dagelijks en daar besteden we geen aandacht aan'. Tja, heel origineel en moedig om dat te durven zeggen, maar vooral erg vermoeiend en slecht getimed. Natuurlijk is het een schande dat er zo weinig aandacht is voor Syrië en Irak, maar het is toch logisch dat men er groot nieuws van maakt wanneer er twee bommen exploderen in het land waar geen aanslag meer heeft plaatsgevonden sinds, eeh hoe heet het ook alweer.... ELF SEPTEMBER!

Nieuwsbeleving
Ja, we identificeren ons meer met Amerika dan met Syrië, geografie en culturele identificatie zijn bepalend voor onze nieuwsbeleving. Dat is een feit. Of dat een kwalijke zaak is, daar kun je best over discussiëren, maar waarom zou je de impact van groot leed vlak nadat het heeft plaatsgevonden meteen gaan relativeren en vergelijken met ander leed? Een beetje gênant.

Geert Wilders was gelukkig niet een van de moreel verontwaardigden. 'Vandaag zijn we allemaal Amerikanen', twitterde hij. Mooi, ik vraag me alleen wel af welk paspoort ik dan moet inleveren, want twee tegelijkertijd mag van Geert niet toch? Hoe dan ook: liever zulke sentimentele steunbetuigingen, dan die misplaatste leedvergelijkingen.

Laten we ons liever druk maken om het werkelijk relatieve nieuws, het circus van de wansmaak waarop we dagelijks getrakteerd worden. De scheiding tussen Rafael van der Vaart en Sylvie Meis is nu al weken onafgebroken in het nieuws. Ik kan er niet aan ontkomen, tenzij ik mijn internetverbinding eruit flikker. 'De soap gaat door, er zijn een aantal feiten, laten we even kijken hoe het drama rondom Sylvie, Rafael en Sabia zich voltrekt', kwijlt een of andere roddeltokkie in de lens, waarna hij met zijn hijgerige kop in het shownieuws kruipt alsof het de loopgraaf is van een oorlog om leven en dood.

Goor
Vroeger moest je nog op zoek naar goor nieuws. Naar de supermarkt, goed om je heen kijken of er niemand was die je kende, roddeltijdschrift in je karretje proppen, snel afrekenen, wegwezen en dan thuis met de gordijnen dicht kwijlend lezen hoe het met Bartho Braat en Viola Holt ging. Voor wie dat niet durfde, was er nog altijd de leesmap bij de dokter, die vaak helaas een jaar oud was. Toen Bush en Gore in een strijd verwikkeld zaten om het presidentschap, las ik bij de tandarts 'Wordt Bill Clinton afgezet als President na Lewinsky'.

Nu kun je nauwelijks meer normaal nieuws lezen, zonder het ranzige erbij te krijgen. Niet alleen op de portalen van de roddel en achterklap, nee ook op serieuze nieuwsmedia is er geen ontkomen meer aan. 'Barbie gaat aan de slag als webcamgirl', 'Barbie gaat bevallen', 'Barbie vindt het BN'er-schap lastig', 'Barbie heeft een drol gelegd in de vorm van een reuzenrad'. We don't care, maar probeer maar eens op de hoogte te blijven van de belangrijke zaken zonder deze troep tegen te komen.

'Gordon wil voorlopig niet in de publiciteit', leuk voor hem, leuk voor ons, maar waarom houdt hij dan niet gewoon zijn mond en verdwijnt hij ook daadwerkelijk voor een tijd. 'Fajah Lourens toe aan luwte', ok Fajah, A: wie ben je? B: wij zijn ook toe aan jouw luwte, dus laat ons met rust! Ik wil niet weten wie Sabia is, hoe Sylvie zich voelt, dat Yolanthe nog niet klaar is voor een baby. Ik wil kunnen lezen over Syrië en Boston, zonder ruis.

Johan Fretz is schrijver en cabaretier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden